Milieuzones frankrijk

Alle Franse
Milieuzones

De permanente milieuzones (ZCR)

In een permanente milieuzone of ZCR is het Frans milieuvignet het hele jaar door verplicht. Om met een gemotoriseerd voertuig binnen deze zones te rijden, heb je dus altijd je ecovignet of Crit’air nodig. De permanente zones bevinden zich meestal in de stadscentra van grote Franse steden, zoals Parijs, Lyon, Lille en Grenoble. Maar ook in zones zoals de Vallei van de Arve geldt een permanente milieuzone. Bedoeling is om het hele jaar door de voertuigen die het meest de lucht vervuilen uit deze centra of regio’s te bannen. Zoals je hier kan lezen bestaan er in Frankrijk zes categorieën milieuvignetten, elk met een eigen kleur. De lokale overheid, bijvoorbeeld een stadsbestuur, kan zo bepalen welke stickerkleuren nog binnen haar milieuzone mogen rijden. Bedoeling: de meest vervuilende voertuigen bannen.

De tijdelijke milieuzones (ZPA)

Frankrijk telt behalve de permanente milieuzones ook tijdelijke milieuzones. Deze zijn alleen actief als er ter plaatse een sterke luchtvervuiling wordt vastgesteld of als het heel erg slecht weer is. Terwijl de ZCR vooral binnen stadscentra geldt, geldt een ZPA in gemeenten, arrondissementen en departementen. De tijdelijke ZPA-zones worden dus automatisch ingesteld wanneer er sprake is van extreme luchtvervuiling of extreem slechte weeromstandigheden, want die kunnen ook zorgen voor extra vervuiling. Om die vervuiling te meten en te kunnen beslissen welke regels worden ingevoerd, is er een vervuilingsgraad opgesteld. Bij ernstige luchtvervuiling wordt de tijdelijke zone dus ingevoerd. Deze gaat dan meestal wel pas de volgende dag in. Op die manier word je als chauffeur gelukkig niet plots getroffen door een verbod als je door de zone aan het rijden bent. Tip: kijk of luister naar het nieuws en check de speciaal daartoe ontworpen website. Zo kan je controleren of het geschikte vignet op je voorruit kleeft.

Milieusticker bestellen

Soms ontstaat er een overlapping tussen de tijdelijke milieuzones en de permanente zones. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de luchtvervuiling boven de vooraf vastgestelde toegelaten waarden komt. Dan gelden in de ZCR de ZPA-regels. Afhankelijk van de vervuilingsgraad komen voertuigen met een sticker van één of meer categorieën dan op de verboden lijst terecht. Vandaag telt Frankrijk enkele tientallen tijdelijke Franse milieuzones. Sommige van deze zones omvatten zoals vermeld dus soms ook de regels van de permanente Franse milieuzones. Mocht een ZCR-zone worden ingesteld door een extreme vervuiling, dan gelden er tijdelijk de regels van de permanente ZPA-zone.

  • Crit'Air Sticker verplicht in alle zones .
  • De sticker is enkel online aan te schaffen.
  • Voorkom boetes van enkele honderden euro's.
  • Vandaag besteld is dezelfde dag verwerkt.
  • Officiële Franse milieusticker.

Milieusticker bestellen
Een Crit’air-milieuzone is een gebied in Frankrijk waar de lokale overheid het verkeer kan beperken met speciale maatregelen. Frankrijk kent twee soorten zones: een permanente (ZCR) en een tijdelijke (ZPA). In de permanente zone zijn vervuilende wagens het hele jaar door niet toegelaten, afhankelijk van de kleur van hun ecovignet of milieusticker. In een tijdelijke zone kan de overheid bij een luchtvervuilingspiek of bijzonder slechte weeromstandigheden tijdelijke maatregelen treffen om de vervuiling te doen dalen. Die maatregelen komen er meestal op neer om de meest vervuilende voertuigen te bannen uit de milieuzone. Wanneer de vervuilingspiek voorbij is, zijn de verboden wagens opnieuw welkom in het betrokken gebied. Meestal omvat een ZPA een heel departement of een groot stedelijk gebied.
In steden zoals Parijs, Grenoble, Lyon, Lille/Rijsel, Straatsburg, Toulouse, Rennes en Valence geldt ofwel een tijdelijke milieuzone (ZPA), ofwel een permanente. Dat hangt af van stad tot stad. Parijs is bijvoorbeeld een permante zone. Daar heb je dus altijd een milieusticker nodig. In Valence en Rennes heb je dan weer enkel een Crit’air nodig bij extreme luchtvervuiling. In deze twee steden geldt dus duidelijk een tijdelijke milieuzone. Wie naar Frankrijk op vakantie gaat met de auto, koopt best sowieso vooraf een Frans milieuvignet. Het is immers zo goed als onmogelijk om tijdens je autoreis de vele Franse milieuzones, permanent of tijdelijk, te ontlopen. Wees verstandig en voorkom boetes!
Je kan je Franse milieusticker niet zomaar overal kopen. Er zijn eigenlijk maar twee manieren: rechtstreeks in Frankrijk bij de officiële overheid of via een betrouwbaar intermediair. Voor de eerste optie moet je de Franse taal behoorlijk onder de knie hebben en moet je ook heel wat administratie verrichten. Bij de tweede optie verwijzen we je graag door naar onze website. Hier kan je in het Nederlands en zonder onnodig administratief gedoe vlotjes je Crit’air kopen. Voor 19,95 euro ontvang je het vignet zelf, de volledige verwerking en afhandeling ervan én de verzending naar jouw adres in België. Je kan dit bedrag veilig en snel online betalen met Bancontact, Paypal of Creditcard. Kan het gemakkelijker?
Frankrijk telt tientallen milieuzones met elk hun eigen regels. Wil je weten waar welke regels gelden? Bekijk dan boven aan de pagina nauwkeurig de map. Hierin staan alle zones met hun bijhorende uitleg duidelijk aangegeven.
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen