Franse Milieuzones – Crit Air Zones

Voor Welke Franse Steden Is Een Milieuvignet Nodig

Sinds 2016 zijn bij onze Franse zuiderburen “milieuzones” ingevoerd. Binnen deze Franse milieuzones wordt het gemotoriseerd wegverkeer beperkt middels de invoering van het certificat qualité de l’air, het “eco vignet Frankrijk”. Iedereen die met zijn of haar wagen binnen de milieuzones wil rijden, is wettelijk verplicht de correcte milieusticker op het motorvoertuig te kleven. De eco sticker is ingevoerd voor de auto, vrachtwagen alsook de motorfiets. Benieuwd hoe het exact zit met deze Franse milieuzones en of jij een milieusticker nodig hebt? Op deze pagina vind je een compleet overzicht van alle steden, arrondissementen en departementen welke een crit air zone hebben ingesteld.

Milieuzone Frankrijk

Zones à Circulation Restreinte vs. Zones de Protection de l’Air

Er zijn in Frankrijk twee soorten milieuzones. Hieronder zijn beiden benoemd en is uitgelegd wat het exact inhoudt en welke zone van belang is als je in Frankrijk gaat rijden.

De permanente milieuzone “Zone à circulation restreinte” (ZCR)

Op 26-6-2018 heeft de Franse overheid een nationale verordening, de Décret ZCR 2016-847, ingesteld. Deze verordening, ook wel bekend onder de Crit Air verordening geeft Franse gemeenten en steden de mogelijkheid permanente milieuzones in te richten stellen. De ZCR is een milieuzone welke het ganse jaar geldt. Om met een gemotoriseerd voertuig binnen deze zones te rijden is altijd een ecovignet nodig. De permanente crit air zones bevinden zich meestal in de stadscentra van grote Franse steden, waaronder Parijs en Grenoble. Het doel van de crit air zone is om op permanente basis de meer vervuilende voertuigen uit de centra te weren. Opvallend is dat een ZCR zone niet direct onherroepelijk kan worden ingesteld. Na invoering geldt altijd een wettelijke testperiode van zes maanden. In die periode kunnen betrokkenen bezwaar aantekenen tegen het besluit. Gedurende en na de testperiode heeft iedereen die met een motorvoertuig de crit air zones in wilt een milieusticker voor Frankrijk nodig. Het Crit’air vignet voor Frankrijk bestaat uit 6 categorieën. Een ZCR zone kan worden beperkt tot specifieke tijden, dagen en type voertuigen. Zo geldt in Parijs ((binnen de‘ périphérique’ (ringweg)) een algehele vignetplicht voor gemotoriseerd verkeer. Sinds 1 juli 2019 zijn de regels voor de ringwegen aangescherpt. De zone binnen de A86 is aangescherpt met een verbod voor diesel voertuigen met een euronorm van 0, 1, en 2. U kunt nog wel over de A86 zelf rijden met deze euronormen. Verder is de zone binnen de périphérique aangescherpt, met een verbod op diesel-euronormen 0, 1, 2, en 3. U kunt nog wel over de ringweg zelf rijden mits u een diesel-euronorm van 3 of hoger heeft. Deze zones zijn beiden van toepassing voor werkdagen tussen 08:00 en 20:00.Ter overzicht: Binnen de A86: verbod diesels euronorm 0, 1, en 2. Binnen de périphérique: verbod diesels euronorm 0, 1, 2 en 3. Benzine voertuigen mogen nog wel in de zones rijden, deze moeten dan wel over een ecosticker beschikken. Benieuwd of je een vignet Parijs nodig hebt? Klik dan op de link. Uiteraard geldt bovenstaande regel ook voor Belgische kentekens. Naast Parijs vind je permanente milieuzones Frankrijk in de steden Grenboble, Lille (Rijsel) en Straatsburg. Naast deze steden in Frankrijk waar altijd een vignet voor nodig is, geldt dit ook voor de gehele Vallei van de Arve.

De tijdelijke milieuzone “Zone de protection de l'air’” (ZPA)

In tegenstelling tot de permanente Crit Air zones, gelden de tijdelijke zones alleen op het moment van sterke luchtvervuiling of tijdens slechte weersomstandigheden. Waar de permanente ZCR zones gelden binnen stadcentra, geldt een ZPA zone gemeentes, arrondissementen of zelfs departementen. Soms bestaat er daardoor overlap tussen de tijdelijke Franse milieuzones en de permanente. ZPA zones worden automatisch ingesteld op het moment dat er sprake is van extreme luchtvervuiling. Op het moment dat de vervuiling boven vooraf vastgestelde waarden komt treed de ZPA zone in werking. Afhankelijk van de vervuilingsgraad worden voertuigen met een sticker van een of meerdere categorieën uitgesloten. Het verantwoordelijke ministerie, ministère de la Transition écologique et solidaire, geeft een advies welke auto’s moeten worden geweerd bij bepaalde waarden luchtvervuiling. Uiteindelijk wordt het definitieve besluit genomen door de prefect van het betreffende departement. Op dit moment zijn er tientallen tijdelijke Franse milieuzones. Indien er sprake is van ernstige luchtvervuiling wordt de zone ingevoerd. Deze gaat dan vaak de volgende dag pas in. Indien je in Frankrijk aan het rijden bent met je wagen wordt je dus niet ineens getroffen door het verbod. Houdt wel goed het nieuws in de gaten zodat je kunt controleren of je het geschikte vignet voor Frankrijk hebt. Sommige ZPA zones omvatten ook de permanente Franse milieuzones. Mocht een tijdelijke Crit Air zone worden ingesteld dan “overruled” deze gedurende de ernstige luchtvervuiling de permanente milieuzone. Zodra de luchtvervuilingspiek voorbij is gelden weer de voertuigbeperkingen van de permanente zone.

0

Your Cart