Bouches du Rhône

Milieuzone Van Bouches du Rhône
Alle Informatie

Zin in een heerlijke vakantie in een zonnige omgeving? Haal dan je auto uit je garage, vul hem volledig met benzine en trek goed voorbereid naar het Zuiden van Frankrijk. Aan de Middellandse zee ligt het departement Bouches du Rhone met bloedmooie steden zoals Marseille en Aix-en-Provence, echte trekpleisters voor toeristen.

Als je met je auto naar Bouches Du Rhône trekt, moet je wel rekening houden met een aantal regels. Sinds 2017 heeft dit Franse departement immers een eigen milieuzone. Je word enkel met de Franse milieusticker toegelaten.

Niet onbelangrijk om weten is dat Bouches Du Rhône een tijdelijke milieuzone heeft. Je moet dus enkel een Crit’Air bij je hebben als er zich een piek van luchtvervuiling voordoet. De lokale overheid voert deze tijdelijke regel uiteraard in om te voorkomen dat de pollutie nog erger wordt in deze ecozone. Een gouden tip: zorg dat je altijd een Franse milieusticker bij je hebt, want je weet nooit op voorhand wanneer de zone actief wordt.

Milieusticker bestellen

Tijdelijke zone

Frankrijk telt heel wat milieuzones. Die van Bouches Du Rhône is dus een tijdelijke en wordt geldig bij een piek van luchtvervuiling. Dan moet je je Crit’Air kunnen tonen als je er met je auto rijdt. De vignetplicht geldt er voor alle voertuigen. Rijdt u met een auto in de meest vervuilende klasse tóch de zone in of bent u helemaal niet in het bezit van een vignet? Dan riskeert u een boete van minstens 68 euro tot maar liefst 375 euro Bovendien wordt ook de maximumsnelheid aangepast. Hou hier rekening mee of je krijgt een snelheidsboete!

Het departement Bouches du Rhône ligt in het zuiden van Frankrijk, ten oosten van de milieuzone Hérault. Bekijk het kaartje hiernaast en je merkt grote steden als Marseille en Aix-en-Provence, maar ook Miramas Arles. Je ziet ook de belangrijkste doorgaande autosnelwegen en Franse tolwegen die door de zone lopen. Het gaat om:
- de A7 vanuit het noorden van en naar Lyon, door Valence en door Avignon;
- de A8 richting Cannes;
- de A50 vanuit het oosten richting Toulon
- de A51 richting Grenoble
- de A54 richting Nîmes

Ook op de A55 vanuit het westen heb je een Crit’Air nodig als de tijdelijke zone van kracht is. Gaat u dus met de auto naar Zuid-Frankrijk of met de auto naar Marseille? Hou er dan rekening mee dat je op deze wegen best een ecovignet in je auto hebt. Het vignet bouches due rhone is dus verplicht in volledige Franse departement.

Milieusticker bestellen

Bestel hier je Crit'Air!

Je kan je milieuvignet Bouches du Rhône op onze website bestellen. Daarvoor volstaat een klik hier. Zo kan je onbezorgd op vakantie vertrekken, of de milieuzone nu actief is of niet.  

Bestel dus je sticker en hij valt binnen de 48 uur in je mailbox via e-mail. Dit certificaat kan je als tijdelijke milieusticker gebruiken tot je postbode je je fysieke sticker bezorgt. Deze sticker is niet alleen geldig in het departement Bouches-du-Rhône, maar ook in alle andere Franse milieuzones. Zolang u blijft rijden in het voertuig met hetzelfde kenteken, kan je deze Crit’Air blijven gebruiken.

Het Franse departement Bouches du Rhône wordt trouwens veel bezocht door toeristen die met de auto naar Zuid-Frankrijk rijden Uiteraard zijn de bloedmooie Middellandse Zee en haar stranden erg populair. In Marseille zijn er prachtige bezienswaardigheden, zoals de Notre-Dame-de-la-Garde en uiteraard de Vieux-Port, de eeuwenoude haven van de stad. Maar ook Arles, een stad waar zich nog veel overblijfselen uit de Romeinse tijd bevinden, en de kuststrook: allebei prachtig om te bezoeken. Krijg je na dit alles te hebben gelezen écht zin om je vakantiereis voor te bereiden? Wacht dan niet langer en vraag nu uw vignet aan.

Andere Franse steden met een milieuzone?
 

Heeft u vragen over andere Franse steden met een milieuzone? Kijk hier verder.

Hoeveelheden niet overtreffen

Een tijdelijke milieuzone zoals die van Bouches du Rhône noemen we een ZPA-zone, of ook ZPAd-zone (zone de protection de l’air départementale). In het hele departement kunnen verkeersbeperkingen gelden als de zone actief wordt gesteld. Als bestuurder moet je er dus altijd rekening mee houden dat deze regels van kracht kunnen worden gesteld.

Wees ook voorbereid als je naar Marseille rijdt. Hier heb je immers een vignet nodig én een vignet voor de rest van de zone. De ZPA-d zone wordt zoals vermeld actief wanner er sprake is van een luchtvervuilingspiek. Maar wat is dat eigenlijk, zo’n piek? Een luchtvervuilingspiek treedt op wanneer de hoeveelheid fijnstof in de lucht te hoog is. De overheid weet dit want de luchtkwaliteit wordt dagelijks gecontroleerd.

De maatregelen worden ingesteld wanneer de volgende hoeveelheden overtreden worden:
- 50/80 µg/m³ voor fijnstof;
- 180/240 µg/m³ voor ozon en
- 300/500 µg/m³ voor zwaveloxide of 200/400 µg/m³ voor stikstofoxide.

Deze maatregelen betekenen dat je voertuig zonder milieusticker niet meer welkom is in de ecozone. De maximumsnelheid op de autosnelwegen daalt bovendien ook met 20 km/uur.

Milieusticker bestellen
In Bouches-du-Rône is er helemaal geen sprake van een permanente LEZ. Het gaat hier om een tijdelijke milieuzone. Toch heb je best je Crit’Air bij ergens in je voertuig.
Als er een piek is in de luchtvervuiling en de ZPDA-zone wordt geactiveerd, heeft elk voertuig een voor hem geldige Franse milieusticker of Crit’Air nodig om de milieuzone te betreden. Als dit niet gebeurt, wordt een boete van 68 euro tot 375 euro opgelegd.
In Bouches-du-Rhônes verplicht de overheid geen enkel voertuig ertoe om het hele jaar een Crit’Air-vignet te hebben. Toch heb je er als bestuurder best eentje op zak. Want Bouches-du-Rônes is een tijdelijke milieuzone. Als de luchtvervuiling te groot wordt, worden de regels van kracht en heb je dus ook een Crit’Air nodig. Wees voorbereid!
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen