Milieuvignet Frankrijk

Milieuvignet Frankrijk

Milieuvignet Frankrijk

Ga je naar een van de Franse steden? Bestel binnen 1 minuut de verplichte Franse milieusticker.
€19.95
* Zelfde dag verwerkt

Waarom een Frans milieuvignet? 

Sinds 2016 heeft de Franse overheid het land ingedeeld in milieuzones. Om met je auto of ander gemotoriseerd voertuig in deze zones te mogen rijden heb je een zogenaamd ‘Certificat qualité de l’air’ nodig, kortweg een ‘Crit’air’. In het Nederlands wordt dat een ‘Frans milieu- of ecovignet’. Dit is een sticker die je op de voorruit van je wagen kleeft. Bedoeling van de invoering ervan is om de luchtvervuiling van auto’s en andere gemotoriseerde voertuigen in Frankrijk te beperken. Zowat alle Europese landen zetten zoals bekend hun beste beentje voor om daar werk van te maken. Ook Frankrijk doet dus mee. Luchtvervuiling door auto’s en andere gemotoriseerde voertuigen is immers een serieus probleem. Hoe meer voertuigen er in een stad of milieuzone passeren, hoe erger de luchtvervuiling. 


De ernstigste vervuilers zijn vooral de oudere dieselwagens. Om luchtvervuiling te bestrijden, zijn dit soort auto’s zelfs helemaal niet meer welkom in bepaalde steden. Dat is sinds enige tijd zoals bekend ook het geval in België, waar je met een oude dieselwagen bijvoorbeeld ook niet meer door Antwerpen mag rijden. Maar Frankrijk gaat nog een stap verder en voerde dus de Crit’air in. Zo zijn veel grote steden en departementen ingedeeld als milieuzones voor gemotoriseerd verkeer.  Ga je bij onze zuiderburen zonder Cirt’air of Franse milieusticker de baan op voor je welverdiende vakantie? Dan passeer je zo goed als zeker één van de milieuzones en riskeer je een stevige boete. De Franse politie controleert immers continu het verkeer op het dragen van de Crit’air. De milieuzones van Frankrijk zijn trouwens opgedeeld in twee categorieën, de ZCR en de ZPA. Hierover verneem je alles op deze website.  
 

De Franse Crit’air, verkrijgbaar in zes kleuren!

Er bestaan in Frankrijk zes verschillende ecovignets in evenveel kleuren. De kleur van de sticker die je voor jouw voertuig nodig hebt, wordt bepaald door het type auto waar je mee rijdt, de leeftijd ervan én de mate waarin je wagen vervuilt, de zogenaamde euronorm of mate van emissie. Met de juiste sticker op je voorruit mag je in bepaalde Franse milieuzones wel of niet rijden. We zetten voor jou de zes categorieën of kleuren op een rijtje.

  1. De groene Crit’air, categorie 0
    Wie met een volledig elektrische auto of een voertuig op waterstof rijdt, koopt een groen milieuvignet. Deze is bedoeld voor de minst vervuilende voertuigen. Wagens met een groen ecovignet mogen in Frankrijk altijd en overal een milieuzone binnen. Niet onbelangrijk om te weten, want hierover bestaan nogal wat misverstanden: auto’s met een ingebouwde gasinstallatie of een hybridemotor krijgen géén groene sticker.

  2. De paarse Crit’air, categorie 1
    Het paarse milieuvignet is in Frankrijk bestemd voor voertuigen die minstens na 2011 zijn ingeschreven. Verder zijn er nog tal van voorwaarden waaraan een voertuig moet voldoen om dit ecovignet te mogen kleven. Je voertuig moet bijvoorbeeld voldoen aan de euronorm 5 of de euronorm 6 (mate van emissie). Benzinewagens ingeschreven voor 2011 kunnen daardoor nooit een paars vignet bekomen. Jongere voertuigen met een plug-hybride of gasinstallatie kunnen dat wel.  

  3. De gele Crit’air, categorie 2
    Voertuigen in de emissieklasse 2 krijgen een gele milieusticker op hun voorruit gekleefd. Dit zijn de wat oudere en meer milieuvervuilende voertuigen dan die in de vorige categorieën. De gele milieusticker is in principe altijd welkom in de diverse milieuzones. Enkel wanneer er extreme luchtvervuiling vastgesteld wordt, kan de politie deze voertuigen weigeren. Het gaat om wagens die rijden op benzine en die gefabriceerd zijn na 1 januari 2006. Om een gele sticker te krijgen, moet je voertuig tot slot ook voldoen aan de euronorm 4 (mate van emissie).

  4. De oranje Crit’air, categorie 3
    We zetten nog een stapje verder wat betreft vervuiling. Voertuigen die nog vervuilender en ouder zijn dan de gele categorie vallen immers in de oranje club. Wie met een oranje ecovignet rijdt, krijgt meestal wel toegang tot de milieuzones. De oranje Crit’air kan wel geweigerd worden als er een blijvende luchtvervuiling heerst. Welke voertuigen krijgen een oranje milieuvignet in Frankrijk? Dat zijn personenauto’s met een benzinemotor die voldoen aan de euronorm 2 of 3 (mate van emissie). Deze voertuigen krijgen een oranje vignet als ze na 1997 gefabriceerd zijn. Dieselwagens in deze categorie moeten ook voldoen aan de euronorm 2 of 3 emissienorm en mogen bovendien niet geproduceerd zijn voor 1 januari 2006.

  5. De rode Crit’air, categorie 4
    Voertuigen die nog ouder en dus ook meer vervuilender zijn dan de wagens met een oranje vignet, krijgen een donkerrode Crit’Air op hun voorruit gekleefd. Als er sprake is van luchtvervuiling, mag je met deze Crit’air op je voorruit de milieuzone zo goed als zeker niet betreden. Het gaat hier vooral om voertuigen aangedreven met een dieselmotor en gefabriceerd voor 1 januari 2001.

  6. De grijze Crit’air, categorie 5
    Het grijze ecovignet is bestemd voor voertuigen met een dieselmotor die nog vervuilender en ouder zijn dan de wagens uit de donkerrode categorie. Met deze grijze sticker op je voorruit word je in veel milieuzones zeker geweigerd. Het gaat om personenauto’s of lichte bedrijfswagens die aangedreven worden door een dieselmotor met euronorm 2 (mate van emissie). Ook werden deze voertuigen minstens vanaf 1997 gefabriceerd. Het gaat hier dus duidelijk om zeer vervuilende voertuigen. En die wil men bannen

 Er zijn ook voertuigen die naast deze zes categorieën vallen. Auto’s die nog vervuilender én ouder zijn dan de wagens met een grijs ecovignet krijgen géén vignet. Deze voertuigen zijn dus in geen enkele milieuzone welkom. Thuis blijven is dan de boodschap! Met deze maatregel wil de Franse overheid deze auto’s en andere voertuigen uiteraard uit het verkeer halen wegens te vervuilend. En dat verbetert dan weer de luchtkwaliteit: een goede zaak voor iedereen!

De Franse milieuzones in vogelvlucht

Een milieuzone is een stad of regio waarin de lokale overheid het verkeer via speciale maatregelen kan beperken. In Frankrijk zijn er twee soorten ecozones: de permanente zones, kortweg ZCR, oftewel ‘Zone Circulation Restreinte’, en de tijdelijke zones ZPA, oftewel ‘Zone de Protection de l’Air’.

De permanente milieuzone (ZCR)

In een ZCR, voluit ‘Zone à Circulation Restreinte’, of permanente milieuzone is een milieusticker of Crit’air altijd verplicht. Deze milieuzones bevinden zich vooral in grote stadscentra zoals Parijs, Lyon, Lille en Grenoble. De lokale overheid bepaalt zelf welke stickerkleuren er toegelaten zijn. Een voorbeeld: Parijs geldt als een permanente milieuzone. Dit betekent dat de milieusticker er verplicht is op alle wegen. Sinds 1 juli 2019 is de milieuzone van Parijs bovendien uitgebreid naar het hele gebied binnen de A86. Voertuigen met een grijze milieusticker mogen er op weekdagen tussen 8 en 20 uur niet rijden in het gebied binnen de A86. Voertuigen met een donkerrood ecovignet mogen op weekdagen van 8 tot 20 uur niet rijden in het gebied binnen de ringweg van Parijs, in het Frans de ‘périphérique de Paris’. De ringweg zelf en de bossen van ‘Vincennes en Boulogne’ zijn sinds 1 juli 2019 dan weer continu verboden terrein voor voertuigen met een grijs ecovignet.

De tijdelijke milieuzone (ZPA)


Een ZPA, voluit ‘Zone de Protection de l’Air’, wordt alleen actief bij ernstige luchtvervuiling. Is die er niet, dan heb je misschien niet eens een sticker nodig! Een ZPA omvat meestal een heel departement of een groot stedelijk gebied. Een bekend voorbeeld van een ZPA is de hele Vallei van de Arve. Alleen bij een periode van tijdelijke extreme luchtvervuiling geldt hier de vignetverplichting. Dit wordt duidelijk gecommuniceerd via de lokale media en elektronische borden langs de weg. Let op: sommige tijdelijke ZPA’s omvatten ook een permanente milieuzone! Dat betekent dat in deze gebieden zowel ZCR als ZPA gelden! Mocht daar een tijdelijke ecozone worden ingesteld, dan gelden er gedurende de ernstige luchtvervuiling de regels van de permanente milieuzone. Als de luchtvervuilingspiek voorbij is, gelden weer de voertuigbeperkingen van de permanente zone. Een voorbeeld hiervan is de Franse hoofdstad Parijs. Dat is een permanente zone, waar ook tijdelijke maatregelen kunnen gelden. Dit betekent in dit geval concreet dat als de luchtvervuiling er té groot wordt, er een tijdelijke zone bijkomt. De maatregelen worden dan tijdelijk strenger en de milieuzone kan bovendien worden uitgebreid. Ook de maximum toegelaten snelheid kan door de lokale overheid gewijzigd worden. Dit kan van dag tot dag plots veranderen. Zo’n wijziging wordt natuurlijk ook bekend gemaakt in de lokale media en op elektronische borden langs de weg.

Loop je liever geen risico op een boete? Wil je zekerheid? Hou het dan simpel en schaf voor de zekerheid voor je vertrekt naar Frankrijk jouw correcte Franse milieusticker aan. Dan ben je altijd in orde!

De boetes die je liever niet betaalt!

Wie zonder een Frans milieuvignet door een milieuzone rijdt, riskeert een boete. Daarover bestaan heel wat straffe verhalen. Daarom zetten we de zaken voor jou graag correct op een rijtje. De boete bedraagt minstens 68 euro voor gewone auto’s en 135 euro voor vrachtwagens. Je moet betalen binnen de 45 dagen. Betaal je niet of later? Dan krijg je er een bekeuring van 180 euro bij. Voor vrachtwagens kan de boete verhoogd worden met maar liefst 375 euro. Wil je zoveel geld betalen? Neen toch? Schaf daarom voor je vertrekt jouw Frans ecovignet of Crit’air aan! 

Er zijn altijd uitzonderingen

Sommige voertuigen mogen altijd elke milieuzone betreden, zelfs zonder milieusticker. Denk hierbij aan politie- en brandweerwagens of ambulances. Maar ook bepaalde privé-voertuigen krijgen een uitzondering. Daarvoor is wel een autorisatie door gemeente of staat nodig. Deze uitzonderingen kunnen gelden voor oldtimers, toeristische voertuigen of wegenwachtdiensten. Automobilisten die in het bezit zijn van een Europese gehandicaptenparkeerkaart, moeten wél een Crit’air kopen. Er bestaat immers geen apart vignet voor mindervaliden. Toegang tot een permanente milieuzone mag echter niet worden geweigerd voor voertuigen waarin een mindervalide reist. Die regel geldt enkel als men een Europese gehandicapten- parkeerkaart kan tonen, ongeacht de kleur van zijn of haar Franse milieusticker. Gouden tip voor invaliden die per auto naar Frankrijk reizen: leg dus je Europese gehandicaptenparkeerkaart altijd zichtbaar in je voertuig!

Waar koop jij je Frans milieuvignet of Crit’air?

Eerst géén aanraders

Je kan de Franse milieusticker niet zomaar overal kopen. Er zijn eigenlijk maar twee manieren die we adviseren: rechtstreeks in Frankrijk bij de betrokken overheid of via een betrouwbaar intermediair. Er zijn ook plekken waar je het wél zou verwachten, maar waar je de sticker toch niét kunt kopen. Het Franse milieuvignet onderweg kopen, denk aan een grensovergang, is bijvoorbeeld niet mogelijk. Ook bij de VAB, waar je héél veel zaken kan regelen om naar het buitenland te rijden, geraak je niet aan het Franse ecovignet. Je kan wel terecht bij de rechtstreekse uitgever van de milieusticker, de Franse overheid zelf. Dit is misschien wel een goedkope, maar allesbehalve vlotte manier. Je moet immers voldoende kennis hebben van de Franse taal, je moet je kentekenpapieren aanleveren én je moet een uitgebreid formulier invullen. Dit allemaal in het Frans, dus niet voor iedereen haalbaar of gemakkelijk.

Tot slot dé aanrader!

De eenvoudigste manier om jouw Franse milieusticker te bestellen? Bij Ecovignetfrankrijk.be. Hier betaal je wel iets meer dan bij de Franse overheid, maar je moet géén kentekenpapieren aanleveren en je bestelt gewoon in het Nederlands. Bestellen is bovendien heel simpel: wat gegevens invullen, afrekenen en je bent klaar. Ontvangen we je aanvraag voor 17 uur? Dan verwerken we hem nog dezelfde dag. We versturen de sticker daarna per post. Dit kan zo’n 14 dagen duren, zeker in het hoogseizoen, maar meestal gaat het sneller. Voor de zekerheid sturen we je binnen 48 uur ook jouw Frans ecovignet via e-mail. Dat kan je alvast tijdelijk gebruiken. Even afprinten, achter je voorruit leggen, jefactuur meenemen en je bent in orde!  Als daarna de echte sticker arriveert, kleef je die alsnog op je voorruit. Voor je Franse Crit’air betaal je 19,95 euro. Die prijs omvat het vignet zelf, de volledige afhandeling en de verzending naar jouw adres in België. Je kan dit bedrag veilig en snel online betalen met Bancontact, Paypal of Creditcard. Kan het gemakkelijker?

Veelgestelde vragen

De Franse milieusticker bestaat in zes categorieën, elk met een eigen kleur.



  • Categorie 0 (groen): bestemd voor de minst vervuilende voertuigen, zijnde elektrisch of op waterstof. Met een groene sticker mag je met je voertuig in elke Franse milieuzone binnen.
  • Categorie 1 (paars): bestemd voor voertuigen op LPG, met een hybride motor of met een benzinemotor die voldoet aan bepaalde euronormen, verschillend per bouwjaar. Meestal zijn dit nog jonge voertuigen. Met paars mag je in de meeste milieuzones rijden.
  • Categorie 2 (geel): bestemd voor een groep oudere voertuigen met benzine- en dieselmotoren. Met geel mag je in een aantal milieuzones niét komen.
  • Categorie 3 (oranje): bestemd voor een groep nóg oudere voertuigen met benzine- en dieselmotoren. Met oranje mag je in meer milieuzones niet komen.
  • Categorie 4 (donkerrood): bestemd voor oudere diesels en motorfietsen. Met een donkerrode klever op je voorruit zijn veel milieuzones voor jou verboden terrein.
  • Categorie 5 (grijs): bestemd voor diesels en motorfietsen die nóg meer vervuilen. Met grijs mag je logischerwijs maar in heel weinig milieuzones rijden. 


De kleur van je sticker geeft dus aan hoe erg jouw voertuig vervuilt. Groen is milieuvriendelijk en grijs helemaal niet. In welke categorie jouw voertuig valt, wordt bepaald door drie factoren: bouwjaar, type en CO2-uitstoot of euronorm. Tot slot: dateert jouw dieselauto van voor januari 1997? Dan krijg je helemaal geen sticker, tenzij je tot de kleine groep uitzonderingen behoort. En zonder milieusticker mag je de zones niet in! Tot slot een nuttige tip: check ruim voor je vertrek welke sticker bij jouw auto past en welke je nodig hebt voor je bestemming in Frankrijk. Bestel ook op tijd!

Voor de Crit’air-sticker betaal je bij ons welgeteld 19,95 euro. Die prijs omvat het Franse milieuvignet zelf, de volledige verwerking en afhandeling ervan én de verzending naar jouw adres in België. Je kan dit bedrag veilig en snel online betalen met Bancontact, Paypal, kredietkaart of een van de andere online betaalmethoden.
Je kan je Frans ecovignet aanschaffen bij de officiële instanties in Frankrijk zelf of bij een betrouwbaar intermediair. Dé gemakkelijkste én snelste manier is aankopen via Ecovignetfrankrijk.be
Het Franse milieuvignet is niet in heel Frankrijk verplicht. Als je niet passeert door één van de vele milieuzones, heb je zelfs geen ecovignet of Crit’air nodig. Maar de kans dat je niet door die vele milieuzone passeert, is wel heel bijzonder klein. Riskeer dus geen boete en koop je Franse milieusticker ruim voor je vertrek aan door op de button te klikken.
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen