Vignet Haute-Savoie – Verplicht voor de milieuzone


Gaat u met de auto op vakantie naar HauteSavoie? Dan bent u verplicht om een eco vignet geplakt op uw auto te hebben. Sinds oktober 2017 is HauteSavoie een departement die een tijdelijke milieuzone heeft. Dit betekend dat als er sprake is van hoge luchtvervuiling dat dan de tijdelijke beschermingszone op actief wordt gezet door de Franse overheid. De tijdelijke luchtbeschermingszone geldt over het hele departement.  Hier zult u een tolvignet Frankrijk nodig hebben om de zone in te kunnen gaan. Dit geldt voor alle voertuigen, zowel voor de Franse als de buitenlandse voertuigen. Betreedt u toch de luchtbeschermingszone met uw voertuig zonder eco vignet, dan loopt u het risico om een boete voor uw voertuig te krijgen van minimaal €68,-.

Ecovignet Haute Savoie kopen

U kunt bij ons gemakkelijk en snel uw sticker voor Frankrijk bestellen! Als u uw kentekenbewijs bij de hand heeft is uw eco vignet snel aangevraagd. U ontvangt binnen 48 uur een certificaat wat gebruikt kan worden als een tijdelijk-vignet. Deze dient u geprint in uw auto te hebben. Dit tijdelijk-vignet is geldig totdat u uw fysieke milieusticker bij het opgegeven adres heeft ontvangen. Deze fysieke sticker is in elke eco zone onbeperkt geldig totdat u van auto wisselt.

Milieuzone Haute-Savoie en de omgeving

Haute-Savoie  is een departement in het zuidoosten van Frankrijk tegen Zwitserland en Italië aan. Ook ligt deze beschermingszone tegen emissiezones Arve Tal en Chambéry aan. HauteSavoie heeft een tijdelijke milieuzone die geldt over het hele departement. Hierdoor noemt met het een ZPAD-zone. De emissiezone bestaat uit de wegen: de A410, de A40, de A41 en de N205. In HauteSavoie ligt ook de luchtbeschermingszone van Annecy wat overigens ook de hoofdstad is van dit departement.

Tijdelijke zone

Een milieuvignet is verplicht als de tijdelijke emissiezones op actief wordt gezet door de Franse overheid. Tijdelijke milieuzones worden meestal via matrixborden boven de weg, radio, televisie of via het internet aangegeven. Dit is erg ingewikkeld, daarom adviseren wij een vignet voor Frankrijk aan te schaffen. Als de luchtvervuiling langer plaatsvindt kunnen categorieën kan de bordeauxrode- en grijze milieu sticker geweigerd worden. Voertuigen zonder milieu sticker worden dan altijd geweigerd.

Luchtvervuiling proces

Stel u voor dat in Haute-Savoie sprake is van luchtvervuiling, dan wordt dit eerst aangegeven met voorwaarschuwingen. Bij de eerste waarschuwing worden de maximumsnelheden op de autowegen verlaagd. Vervolgens bij de tweede waarschuwing worden auto’s zonder sticker buitengesloten. Na deze waarschuwingen worden alle auto’s zonder milieustickers en met de categorieën 4 en 5 (bordeauxrode en grijze milieusticker) geweigerd. Binnen het departement is het goed om te weten dat de autosnelwegen de A40 en de A41 ook onder de maatregelen kunnen vallen.

Overzicht en feiten

  • Naam eco zone: Haute-Savoie ZPA 
  • Soort eco zone:  Tijdelijke emissie zone die geldt voor het hele departement.
  • Vaste rijverboden: Wanneer de luchtvervuiling een aantal dagen aanhoudt, kunnen de ecoklassen 4 en 5 geweigerd worden (de bordeauxrode en grijze vignetten).
  • Boete: minimaal €68,- voor voertuigen en voor vrachtwagens minimaal €135,-. Als dit niet binnen 45 dagen wordt betaald, dan kan de voertuigboete €180,- er bovenop krijgen en de vrachtwagenboetes €375,-.
  • Gebied van de milieu zone: In de eco zone liggen meerdere steden. Ook liggen de zones Arve-Tal en Savoie/Chambéry in het beschermingsgebied van Haute-Savoie.
  • Wel toegestaan om de tijdelijke emissie zone in te rijden:
  • Ecoklasse E (groen), Klasse 1 (paars), Klasse 2 (geel), Klasse 3 (oranje), Klasse 4 (bordeauxrood) en Klasse 5 (grijs).
  • Niet toegestaan om de tijdelijke emissie zone in te rijden: Let op! houdt de luchtvervuiling aan of neemt het toe? Dan kunnen de categorieën 4 en 5 uitgesloten worden.
  • Bijzonderheden: De volgende klassen zijn verplicht om met een badge te rijden (als de zone actief is): Vrachtwagens (N2-N3), Touringcars (M3), Bestelwagens en minibussen (M2-N1-N2), Campers en auto’s (M1), vier en driewielers (Le7-L6e-L5e-Le2) en motoren en motorfietsen (L4e-L3e-L1e). Ook vallen zowel de zones van Annecy en Arve Dal in het gebied.

Andere Franse milieuzones

Gaat u met uw voertuig naar een ander departement? Vind op deze pagina alle departementen met een milieuzone Frankrijk op kaart.

0

Your Cart