Vignet Drome – Verplicht voor de milieuzone


Drôme is een departement in het zuid-oosten van Frankrijk. Sinds 15 november 2017 is dit departement ook een Franse milieuzone. Onder deze zone vallen onder andere de steden Valence, Montélimar, Romans-sur-Isère, Pierrelatte en Die. Wanneer u dus met de auto naar de Drôme in Frankrijk gaat, moet u rekening houden met de geldige vignetplicht. Met de komst van de zone, worden er dus maatregelen getroffen tegen de verslechterende luchtkwaliteit in veel gebieden in Frankrijk. De zone geldt voor het gehele departement, maar is wel altijd van tijdelijke aard. Dit betekent dat de zone alleen actief is wanneer er sprake is van een luchtvervuilingspiek. Buiten deze momenten om, zijn alle voertuigen welkom in de zone.

Toch heeft u altijd een vignet nodig in Frankrijk, want u weet nooit wanneer de kwaliteit van de lucht verslechtert en er opeens maatregelen getroffen moeten worden. Houdt u zich niet aan de getroffen maatregelen? Dan riskeert u een boete van minimaal €68 en maximaal €375. Gaat u dus op vakantie naar de Drome, om bijvoorbeeld bezienswaardigheden in Valence te bekijken? Vraag uw vignet dan snel aan.

 

Eurovignet Drôme verplicht

Wanneer u uw ecovignet bij ons bestelt, hebt u 48 uur na het plaatsen van uw bestelling al een tijdelijk certificaat dat dient als vignet, totdat u de definitieve milieusticker thuis ontvangt. Zo kunt u snel op weg. Het vignet is niet alleen geldig voor het departement Drôme, maar ook voor alle andere emissiezones in Frankrijk, zolang u maar in hetzelfde voertuig rijdt. Wisselt u van voertuig? Dan bent u genoodzaakt om voor uw nieuwe voertuig een nieuwe eco vignet Frankrijk aan te vragen.

 

Milieuzone Drôme en omgeving

De milieuzone Drome ligt in het zuiden van Frankrijk. Omdat er in deze regio van Frankrijk veel sprake is van vakantieverkeer, is er ook meer sprake van luchtvervuiling, en zijn er meerdere ecozones ingesteld. Wanneer u met de auto naar de Drôme gaat, om bijvoorbeeld de steden Valence, Montélimar of Pierrelatte te bezoeken, moet u vooral rekening houden met het feit dat u een vignet voor de Drôme nodig hebt om gebruik te kunnen maken van de volgende wegen:

  • Vanuit het noorden: de A49, en de A7
  • Vanuit het westen: de N102, de D86, de D533 en de D104
  • Vanuit het zuiden: de N7, de A7, de D976, de D938
  • Vanuit het oosten: D94, de D93, de D1075

Zonder een geldig vignette Crit’Air kunt u dus niet door de Drôme rijden wanneer de milieuzone actief is. Houd hier dus rekening mee wanneer op vakantie gaat naar de Drôme.

ZPAD zone

De milieuzone Drome is een tijdelijke zone. Dit houdt in dat de zone niet altijd geldig is, maar dat deze alleen actief is wanneer er sprake is van een te slechte luchtkwaliteit en een te hoog fijnstofgehalte in de lucht. Er worden dagelijks metingen gedaan om bij te houden wat de luchtkwaliteit is. Hierdoor kan er direct actie worden ondernomen wanneer de gemeten waardes te hoog zijn. Bijzonder aan deze zone is het feit dat het niet zo is dat de gehele zone direct op actief gesteld wordt wanneer de luchtkwaliteit verslechtert.

De eerste maatregel die getroffen wordt bij een te slechte kwaliteit van de lucht is het toepassen van een plaatselijk rijverbod op verschillende plekken. Zorgt deze maatregel er niet voor dat de luchtvervuilingspiek afneemt? Dan pas wordt de gehele zone actief, worden té vervuilende voertuigen (Crit’Air klasse 5 en soms ook Crit’Air klasse 4) en voertuigen zonder geldige milieusticker uit de zone geweerd. Ook wordt in sommige gevallen de maximumsnelheid met 20 km/h verlaagd. Op deze manier neemt het fijnstofgehalte in de lucht zo snel mogelijk af.

 

Bezienswaardigheden van de Drôme

Maar wat is er te doen in de Drôme? Naast een bezoek één van de mooie steden in dit departement, is er nog heel veel anders te beleven in dit deel van Frankrijk. Houdt u van een actieve vakantie? Ga dan bomen klimmen in Les Barons Perches en geniet ondertussen van het mooie landschap, of kies voor Destination Canyon, waar u terecht kunt voor te gekke canyoning- & abseiltours. Andere bezienswaardigheden in de Drôme zijn La Musée Internationale de la Chaussure: hét schoenenmuseum van Frankrijk, of de prachtige kathedraal in Valence. Ook de hoogste donjon van Frankrijk, de toren van Crest, is een aanrader. Hier vindt u 900 jaar aan geschiedenis in de vorm van een prachtig historisch monument. Tenslotte kunt u ook een bezoek brengen aan de wijngaarden van Clairette de Die of aan kasteel Grignan.

Andere Franse steden met een milieuzone

Heeft u vragen over andere Franse steden met een milieuzone? Ga dan naar eco zone Frankrijk

0

Your Cart