Milieuzone Van Lyon
Alle Informatie

Trek je met de auto, mobilhome of ander voertuig naar Lyon? Dan heb je sowieso een vignet voor Lyon nodig om via de autoroute du soleil te rijden én om onderweg Lyon te bereiken. Bovendien geldt er in de grote steden zoals Lyon sinds 1 januari 2020 een Lage Emissie Zone, kortweg LEZ. Sinds die datum mogen voertuigen voor het vervoer van goederen met Crit’Air 4 en 5 niet meer rijden en ook niet meer parkeren in deze zone. Sinds 1 januari 2021 geldt dit verbod tevens voor voertuigen met een Crit’Air 3.

Bedoeling van deze Lage Emissie Zone, in het Frans ‘Zone à Faibles Émissions’ of kortweg ZFE, is om in de meest vervuilende agglomeraties waarvan Lyon deel uitmaakt de luchtkwaliteit te verbeteren en daarmee ook de gezondheid van de bewoners. In Frankrijk zijn er al vele milieuzones om zo op grote schaal de luchtkwaliteit te kunnen controleren.

Lyon, de prachtige Franse stad die gesticht werd door de Romeinen, combineert UNESCO-Werelderfgoed met gastronomie en een bruisend nachtleven. Geen wonder dat heel wat toeristen, ook Vlamingen, er naartoe trekken voor hun vakantie. Na een bezoekje aan topbezienswaardigheden zoals Vieux Lyon, Place Bellecour, Parc de la Tête d’Or en de Kathedraal van Lyon geniet je van de heerlijke Franse wijn en cuisine.

Milieusticker bestellen

Uw aandacht voor 5 betrokken gemeenten

Een lage emissiezone in Frankrijk, zowel voor auto’s met een plaatselijk als voor buitenlands kenteken, is een perimeter waarin oude en vervuilende voertuigen niet binnen mogen. De reikwijdte van het LEZ Lyon omvat bijna alle districten van Lyon, de sectoren Villeurbanne, Bron en Vénissieux binnen de ringweg Laurent Bonnevay en Caluire-et-Cuire.

Op het kaartje hiernaast kan je deze volledige lage emissiezone in Frankrijk bekijken waar je verplicht bent om de juiste Crit’Air-sticker op je gemotoriseerd voertuig te kleven om te reizen. De omtrek van de milieuzone Lyon ZPA (‘zone à circulation restreinte’ wordt in het noorden begrensd door de gemeentegrens van Caluire-et-Cuire en door de noordelijke ringweg van Lyon in het 9de arrondissement van Lyon. In het oosten en het zuiden wordt de omtrek begrensd door de ringweg Laurent Bonnevay en in het westen, bij gebrek aan structurerende ringwegen, door de administratieve grenzen van Lyon.

Geografisch gezien heeft de LEZ Lyon betrekking op vijf andere steden en gemeenten. Het gaat om Lyon, de al vermelde gemeenten Villeurbanne, Bron en Vénissiieux en tot slot Caluire. Deze Franse steden en gemeenten vertegenwoordigen alleen al meer dan 90 % van de 48.000 inwoners die overmatig worden blootgesteld aan ernstige luchtvervuiling langer dan toegelaten. Rond een aantal steden geldt trouwens een tijdelijke of permanente milieuzone. Daar heb je in heel Frankrijk dus een geldige sticker nodig. Eén en ander staat telkens met borden aangegeven.

Milieusticker bestellen

Bestel hier je Crit'Air!

Lyon is dus een grote stad met een eigen milieuzone. Om Lyon in te kunnen rijden met je voertuig, moet je een Crit’Aiir vignet voor Frankrijk hebben. Er is dus een milieusticker verplicht! Als je zo’n milieusticker niet kan tonen bij een verkeerscontrole, riskeer je een boete van 68 euro voor een personenwagen. Als je die boete meteen ter plaatse betaalt, daalt deze naar 45 euro. Maar let op! Als je de boete niet meteen betaalt en je boete afschrift valt tijdens of na je vakantie in je brievenbus én je betaalt niet binnen de 45 dagen, dan moet je bij de 68 euro zelfs nog 180 euro boete extra neertellen.In heel veel Franse steden is een milieusticker nodig. Er zijn is immers meer dan één milieuzone in Frankrijk.
 
Om dit alles te voorkomen, bestel je dus best vooraf een sticker voor heel Frankrijk. Dat kan op een officiële website, maar daarvoor volstaat ook een klik. Zo kan je onbezorgd op vakantie vertrekken. Met je bestelde vignet kan je met een gerust hart op reis vertrekken. Bovendien kan je dankzij het elektronische factuur gemakkelijk betalen.

Bestel je geldige sticker en hij valt binnen de 48 uur in je mailbox via e-mail. Deze sticker kan je als tijdelijke milieusticker gebruiken tot je postbode je je fysieke sticker bezorgt. Deze sticker is niet alleen geldig in de zone Lyon, maar ook in alle andere Franse departementen of milieuzones zoals Saint-Etienne. Zolang je blijft rijden in het voertuig met hetzelfde kenteken, kan je dit Crit’Air vignet blijven gebruiken.  Wacht dus niet langer en vraag nu je vignet aan. Dit geldt zowel voor binnenlandse of als voor buitenlandse voertuigen.

Progressieve uitstap van diesel

Concreet mag je niet meer rijden of parkeren in de LEZ van de metropool Lyon met vrachtwagens en lichte bestelwagens bestemd voor het vervoer van goederen als ze een Crit’Air-sticker 3, 4 of 5 hebben of ‘niet geclassificeerd’ zijn. Vanaf de zomer van 2022 komt er ook een verkeers- en parkeerverbod voor Crit’Air vignet 5 en niet-geclassificeerde voertuigen.

Het gaat hier om dieselvoertuigen die ouder zijn dan 20 jaar (geregistreerd voor 1 januari 2001) en benzinevoertuigen die ouder zijn dan 23 jaar (geregistreerd voor 1 januari 1997). Zij mogen niet rijden in deze permanente milieuzone.

Tussen 2023 en 2026 wordt het verbod progressief verdergezet. Ook gewone voertuigen, zoals personenwagens of mobilhomes, met Crit’Air 4, 3 en tot slot 2 mogen er dan noch rijden noch parkeren. Deze wijziging zal in fasen ingevoerd worden. Het officiële streefdoel voor 2040 is de uitstap van diesel. Het is dus belangrijk om je type voertuig te kennen. Die het meest vervuilend zijn, worden stilaan gebannen. Kijk dus goed na of je bijvoorbeeld een oranje sticker of een grijze sticker nodig hebt.

Momenteel mogen alleen voertuigen met een Crit’Air 0-, 1- en 2-sticker rijden en parkeren in Lyon, Caluire en Villeurbanne. Het gaat om een permanent geldige zone.

Milieusticker bestellen
In de milieuzone Lyon heb je sowieso een Crit’Air nodig. Het gaat immers om een Lage Emissie Zone, kortweg LEZ. Met bepaalde ecostickers mag je in de zone zelfs noch rijden noch parkeren. Dat hangt af tot welke kleur jouw Crit’Air hoort.
Momenteel mogen alleen voertuigen met een Crit’Air 0-, 1- en 2-sticker rijden en parkeren in Lyon, Caluire en Villeurbanne. Het gaat om een permanent geldige zone die nog strenger zal worden. Deze wijziging zal in fasen gebeuren. Doel voor 2040 is de uitstap van diesel.
Je kan hiereenvoudig de autosticker voor Lyon bestellen. De kostprijs bedraagt slechts €19,95, inclusief verzendkosten.
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen