Milieuzone Van Rennes
Alle Informatie

Ga je met de auto of een ander gemotoriseerd voertuig naar Rennes voor een vakantie in Frankrijk? Rennes is een mooie bestemming, waar echter ook regels gelden om het probleem van luchtvervuiling door het verkeer tegen te werken.

Net als zoveel andere Franse steden heeft ook Rennes het Crit’Air of Franse ecovignet ingevoerd voor de metropoolregio. Deze regio geldt als de milieuzone Rennes. Naargelang de kleur van jouw Frans ecovignet mag je wel of niet binnen op bepaalde momenten. Het is logisch dat zwaar vervuilende voertuigen met een grijze Crit’Air bij een piek van zware luchtvervuiling de milieuzone Rennes niet binnen mogen. Die maatregel en nog veel meer acties moeten op termijn aanzetten tot milieuvriendelijker verkeer, zowel door de lokale bevolking als door toeristen.

De milieuzone Rennes is een ZPA, voluit een ‘zone de protection de l'air’. Dat is een tijdelijke zone, waar alleen maatregelen worden ingevoerd bij grote luchtvervuilingspieken. Sowieso ben je er toch best in het bezit van je Crit’Air.

Milieusticker bestellen

Grootste stad van Bretagne

De ZPA-luchtbeschermingszone van de metropoolregio Rennes wordt begrenst door de ringweg N136, lokaal bekend als de ‘rocade’. Deze belangrijk weg, zichtbaar op het kaartje hiernaast, draait haast letterlijk rond de stad en maakt opmerkelijk genoeg zelf geen deel uit van de ecozone. Je kan er dus ook in het geval van een plots luchtvervuilingsalarm zomaar blijven rijden.

De Franse metropoolregio Rennes is de grootste stad van de regio Bretagne. Deze lregio bevindt zich in het departement Ille-et-Vilaine en omvat 43 gemeentes. De hoofdstad daarvan is Rennes, waar ook het lokale bestuur gevestigd is.

De metropool Rennes is 705 vierkante meters groot en telt ongeveer 439.000 inwoners. De stad Rennes heeft ongeveer 215.000 inwoners, verdeeld over zo’n 50 vierkante meters.

Milieusticker bestellen

Bestel hier je Crit'Air!

Eén ding is duidelijk: als je met je auto, mobilhome of ander gemotoriseerd voertuig op reis wil naar Rennes, moet je een wegenvignet voor Frankrijk hebben. Als je zo’n milieusticker niet kan tonen bij een verkeerscontrole, riskeer je een boete van 68 euro voor een auto. Als je die boete ter plaatse betaalt, daalt deze naar 45 euro. Maar let op! Als je niet meteen betaalt en je boete-afschrift valt tijdens of na je vakantie in je brievenbus én je betaalt niet binnen de 45 dagen, dan moet je bij de 68 euro zelfs nog 180 euro extra neertellen.
 
Om dit alles te voorkomen, bestel je dus best vooraf een ecosticker voor Frankrijk. Zo kan je onbezorgd op vakantie vertrekken.

Bestel je sticker en hij valt binnen de 48 uur in je mailbox via e-mail. Dit certificaat kan je als tijdelijke milieusticker gebruiken tot je postbode je je fysieke sticker bezorgt. Deze sticker is niet alleen geldig in de zone Rennes, maar ook in alle andere Franse milieuzones. Zolang je blijft rijden in het voertuig met hetzelfde kenteken, kan je deze Crit’Air blijven gebruiken. Wacht dus niet langer en vraag nu je vignet aan.

Vrolijke sfeer, cultuur en dynamiek

Rennes is een aangename en mooie stad en bovendien een prima toeristische bestemming voor een weekend, een stedentrip of in de regio zelfs een langer verblijf. Laat je inspireren door de vrolijke sfeer, cultuur en dynamiek en je geniet van een heerlijke vakantie.

Het Parlement van Bretagne was een gerechtshof, onder het oude Franse regime, met een zetel in Rennes. Het gebouw is nog steeds in gebruik als Hof van Justitie. Het is één van de mooiste bezienswaardigheden in Rennes, gelegen aan een statig plein. Het Parlement de Bretagne beschikt bovendien over een schat aan Franse schilderkunst. Andere niet te missen bezienswaardigheden zijn o.a. het Festival Gourmand en Le Marché des Lices.

De meeste Vlaamse toeristen rijden naar Rennes via Parijs. Onderweg is dan Laval de laatste milieuzone op je pad. Deze stad ligt zo’n 50 kilometers ten oosten van Rennes en heet je ook van harte welkom voor een tussenstop of een bezoek.

Milieusticker bestellen
In Rennes is een milieusticker niet verplicht. Toch raden we je aan om er eentje te kopen, want bij pieken van luchtvervuiling moet je kunnen aantonen onder welke categorie jouw wagen ligt. Bovendien kost een Crit’Air amper een paar euro. Maak je van zo’n klein bedrag een probleem als het je kans op een boete doet verdwijnen?
De tijdelijke milieuzone Rennes wordt op actief gesteld wanneer de luchtvervuiling bepaalde grenzen overschrijdt. Via de prefect van het departement wordt dat nieuws bekend gemaakt via allerlei media, zoals elektronische signalisatieborden langs de wegen, lokale radiostations, sociale media en andere informatiekanalen.
De Franse milieusticker, ecovignet of Crit’Air is een eenmalige uitgave en is onbeperkt geldig in combinatie met je kenteken. Verander je van auto of van kenteken, dan is een nieuwe sticker wel nodig.
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen