Vignet Rennes – Verplicht voor de milieuzone


Rennes is een stad gelegen in het westen van Frankrijk. De stad is de hoofdstad van het Franse département Bretagne. Daarnaast heeft Rennes ook een eigen ZPA zone waarvoor automobilisten verplicht een milieuvignet moeten aanvragen. Deze tijdelijke zone is door de Franse overheid ingevoerd op 1 oktober 2018 en geldt voor de gehele stad.

 

De Franse overheid heeft besloten om deze ecozone toe te passen vanwege de aanhoudende luchtvervuiling in de stad. Door de zone op actief te stellen wanner de luchtkwaliteit slecht is, hoopt Frankrijk de luchtkwaliteit in de steden en op drukke verkeerspunten te verbeteren. Het rijden zonder geldige milieusticker of met een té vervuilende auto in een actieve milieuzone, kan een boete opleveren van minimaal €68 en maximaal €375. Het is dus verstandig om wél een vignet voor Frankrijk aan te vragen. Zelfs al weet u niet of de zone actief is op het moment dat u op vakantie bent in Rennes.

 

Vignet Rennes bestellen

U kunt uw ecovignet voor Frankrijk online bestellen op onze website. Dit bestelproces is snel en zeer eenvoudig. Na het plaatsen van uw aanvraag ontvangt u binnen 48 uur een tijdelijk certificaat, welke dient als geldig milieusticker. Uw vakantie naar Rennes in Frankrijk kan dus direct beginnen! Wanneer u de fysieke milieusticker ontvangt, kunt u gebruik maken van de sticker in plaats van het certificaat. Hoewel de zone in Rennes natuurlijk een tijdelijke zone is, weet u nooit wanneer de zone actief is, en is het dus verstandig om wél een vignet aan te schaffen voordat u naar Frankrijk op autovakantie gaat. Gelukkig is de sticker geldig in alle Franse milieuzones en kunt u deze ook gebruiken voor toekomstige vakanties, zolang u in hetzelfde voertuig blijft rijden.

 

Milieuzone Rennes en omgeving

De milieuzone van Rennes ligt in het westen van Frankrijk. De zone grenst niet aan andere milieuzones en is dus de enige zone in de directe omgeving. Via de volgende wegen kunt u de milieuzone binnenrijden:

  • Vanuit het noorden: de N136
  • Vanuit het westen: de N12, de N1012 en de N24
  • Vanuit het zuiden: de N136, de E3 en de D173
  • Vanuit het oosten: N136.

Wanneer u op deze wegen rijdt en de milieuzone op actief gesteld is wegens een te hoog gehalte van schadelijke stoffen in de lucht, dan kunt u op deze wegen extra drukte verwachten, vanwege de ingestelde maatregelen. De ringweg van de stad valt echter wel buiten de milieuzone. Op deze weg (de N136) kunt u dus blijven rijden wanneer u niet voldoet aan de gestelde eisen om te mogen rijden in de actieve ecozone. Ook het vliegveld van Rennes valt buiten de zone.

ZPA zone

De zone van Rennes is een ZPA zone: een tijdelijke milieuzone waar de maatregelen alleen gelden in het geval van een luchtvervuilingspiek. Er worden dagelijkse metingen gedaan om het gehalte van schadelijke stoffen in de lucht goed in de gaten te houden. Wanneer de waarden van de schadelijke stoffen vier dagen lang té hoog zijn (boven de maximaal toegestane waarden), dan geldt er een rijverbod voor voertuigen zonder geldig ecovignet voor Rennes. Wanneer de situatie als gevolg van dit rijverbod nog niet verbetert, wordt er ook een rijverbod opgelegd voor voertuigen met de bordeauxrode en de grijze milieusticker (Crit’Air klasse 4 en Crit’Air klasse 5), omdat dit de meest vervuilende voertuigen zijn. Het negeren van deze maatregelen kan u een boete opleveren, dus het is van belang dat u zich aan de vignetplicht en de overige gestelde maatregelen houdt.

 

De bezienswaardigheden van Rennes

Gaat u met de auto naar Rennes voor een vakantie in Frankrijk? Rennes is een mooie bestemming voor een vakantie in Frankrijk. U vindt in Rennes mooie bezienswaardigheden en highlights. Zo kunt u de zaterdagmarkt (Marché des Lices) bezoeken, of kunt u een stadswandeling maken. Wandel dan ook door Parc du Thabor: een 18eeeuws park waar u kunt wandelen door grote tuinen en langs grote volières met diverse exotische vogelsoorten. Natuurlijk moet u ook een bezoek brengen aan het stadscentrum van Rennes (Centre Historique de Rennes). Dit kenmerkt zich door prachtige, sfeervolle huizen en een mooi stadsplein.

 

Andere Franse steden met een milieuzone

Heeft u vragen over andere Franse steden met een milieuzone? Hier een lijst met andere milieuzones.

0

Your Cart