Milieuzone Van Arve Dal
Alle Informatie

Het dal van de Arve, of ‘Arve Dal’ in het Frans, is een prachtige streek waar veel toeristen hun vakantie gaan doorbrengen, ook Vlamingen. De Arve is een rivier die in Frankrijk ontspringt en langs Genève ook nog door Zwitserland stroomt.

De vallei van de Arve is een populaire vakantiebestemming in de zomer, maar vooral ook voor de wintersport. De vallei ligt aan de voet van de hoogste berg van Frankrijk, namelijk de Mont Blanc. Arve Dal staat bekend om haar wondermooie natuur, karakteristieke stadjes zoals Chamonix, Bonneville en Argentiére. Enkele andere Franse steden langs de Arve zijn Les Houches, Sallanches, Cluses en Annemasse. Allemaal trekpleisters voor toeristen!

Wanneer je met je auto of een ander gemotoriseerd voertuig naar Frankrijk rijdt, heb je een Crit’Air nodig. Het Franse vignet is dus ook verplicht voor een niet in Frankrijk geregistreerd voertuig. Arve Dal is een gebied in het departement Haute-Savoie waar vignetplicht geldt. In het dal van de Arve geldt al sinds 2012 een milieuzone voor vrachtwagens van meer dan 7,5 ton. Rijden door deze zone met zo’n vrachtwagen kan je een boete opleveren. Het Franse vignet komt in zes verschillende kleuren. Meer over de Franse vignetten vind je op deze pagina.

Milieusticker bestellen

Milieuzone Arve Dal ZPA - 41 gemeenten en steden

De milieuzone in Arve Dal is een zogenaamde ZPA-ecozone. Het in heel Frankrijk ingevoerde ecovignet is dan wel voor het hele departement verplicht, maar omdat het een ZPA is, gelden de milieuregels alleen op dagen wanneer er veel fijnstof in de lucht hangt. De verkeersbeperkingen gelden dus op het moment dat de voorgeschreven emissiegrenzen zijn overschreden. Het gaat dus om een tijdelijke milieuzone. Die wordt door de bevoegde autoriteiten ingevoerd om verdere luchtvervuiling in de regio te voorkomen.

De zone Arve Dal loopt langs de gelijknamige rivier, vanaf de stad Bonneville tot aan de grens met Italië, zoals je hiernaast op het kaartje kan zien. De ZPA-maatregelen gelden in het departement Haute-Savoie in totaal in maar liefst 41 steden samengevoegde gemeentes.

In al die gemeenten is dus een vignet nodig waarbij het niet per gemeente verschillend is maar juist voor heel departement. Verder zijn in 2020 zijn in veel Franse steden weersafhankelijke milieuzones ingevoerd. Omdat op dagen van smog het aantal schadelijke stoffen in de lucht blijft hangen worden dan rijverboden ingevoerd. Het Franse vignet helpt zo om het aantal oude voertuigen op de weg terug te brengen. Hiermee wordt de luchtkwaliteit beschermd omdat niet alle voertuigen een vignet krijgen. In geval van een luchtvervuilingspiek zijn alleen nieuwe voertuigen welkom in een zone waarin verkeersbeperkingen heersen.

Milieusticker bestellen

Bestel hier je Crit'Air!

De luchtkwaliteit in Arve Dal is de jongste decennia enorm verslechterd. De uitlaten van het verkeer tussen de hoge bergtoppen kan immers amper uit het dal weg door de windstilte. De Franse overheid besliste daarom dat de milieuregels gelden bij een luchtvervuilingspiek en een te hoog fijnstofgehalte. Wanneer de luchtvervuiling niet minder wordt, kunnen ook andere voertuigen dan vrachtwagens, zeker die met de meest vervuilende ecovignetten (het grijze en het bordeauxrode vignet), geweerd worden. 

Je kan je milieuvignet Arve Dal op onze website bestellen. Daarvoor volstaat een klik hier. Zo kan je onbezorgd op vakantie vertrekken, of de milieuzone nu actief is of niet.  Koop je ecovignet en je kan met een gerust hart op reis vertrekken.

Andere Franse steden met een milieuzone

 

Heeft u vragen over andere Franse steden met een milieuzone? Klik hier.

 

Bezienswaardigheden Arve Dal

De autosnelweg A40, die door het dal van de Arve loopt, is zowat de drukste snelweg tussen Noord-Europa en Italië. Deze autosnelweg leidt tot de bekende Mont Blanctunnel.

De ZPA-milieuzone Arve Dal omvat zoals vermeld 41 steden en gemeenten rond de zowat 80 km lange loop van de rivier tussen Contamine-sur-Arve bij de autosnelwegdriehoek A40/A410 en het brongebied van de Arve tot Vallorcine.

Het tijdelijke verbod geldt voor het verkeer tussen de snelwegdriehoek A40/A410 op de autosnelweg A40 tot La Fayet, op de N205 tot de aftakking naar de Mont Blanctunnel en op de D1506 richting Chamonix en Vallorcine. Langs de snelwegen aldaar vind je de bijbehorende verkeersborden voor de zones à circulation restreinte.

Zo’n tijdelijke rijverbod is afhankelijk van vele factoren, zoals het bouwjaar van het voertuig, de euronorm, en nog veel meer. Uiteraard spelen de huidige luchtwaarden en de algemene weersituatie in verband met vakanties ook een rol. Zeker in relatie tot de weersafhankelijke luchtbeschermingszone is een crit’air ecovignet nodig. Wees dus slim en koop je juiste Crit’Air!

Milieusticker bestellen
In Arve Dal is er helemaal geen sprake van een permanente LEZ. Het gaat hier om een tijdelijke milieuzone. Toch heb je best je Crit’Air bij ergens in je voertuig.
In Arve Dal verplicht de overheid geen enkel voertuig ertoe om het hele jaar een Crit’Air-vignet te hebben. Toch heb je er als bestuurder best eentje op zak. Want Arve Dal is een tijdelijke milieuzone. Als de luchtvervuiling te groot wordt, worden de regels van kracht en heb je dus ook een Crit’Air nodig. Wees voorbereid!
Als er een piek is in de luchtvervuiling en de ZPDA-zone wordt geactiveerd, heeft elk voertuig een voor hem geldige Franse milieusticker of Crit’Air nodig om de milieuzone te betreden. Als dit niet gebeurt, wordt een boete van 68 euro tot 375 euro opgelegd.
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen