Vignet Grenoble – Verplicht voor de milieuzone


Gaat u toevallig binnenkort met een voertuig door de milieu zone van Grenoble heen? Dan is ecovignet Frankrijk verplicht in Grenoble. Grenoble is een van de eerste Franse steden die sinds 1 januari 2017 een vaste zone is. In Frankrijk noemen ze dit de zone à Circulation Restreinte (ZCR). Binnen de vaste ecozone is het ecovignet verplicht. Heb je dit niet dan kan je een boete verwachten van minimaal €68,- . Bij deze boete kan een extra bedrag van €180,- er bovenop komen. Dit gebeurt als u niet binnen 45 dagen betaald. Buiten dat Grenoble een ZCR zone is, heeft de stad ook in een tijdelijke emissie zone. De ZPA-zone van Grenoble ligt om de permanente zone heen.  Meer informatie hierover leest u verder op de pagina.

Vignet Grenoble bestellen

Frankrijk heeft diverse beschermingszones. In de zone-Grenoble bent u verplicht om een milieusticker op uw voertuig te hebben. Hiermee kunt uw auto geclassificeerd worden op basis van hoe vervuilend de auto is. Heeft u geen milieusticker, dan loopt u het risico een boete te krijgen. Dus twijfel niet en koop een vignet voor Frankrijk. U ontvangt een tijdelijk vignet binnen 48 uur na het aanvragen. Hiermee kunt u gerust door de luchtbeschermingszones van Frankrijk rijden! Bij ons kunt u een vignet Frankrijk kopen voor €19,95.

Milieuzone Grenoble & en de omgeving

Grenoble is een stad die een eigen ZCR zone heeft sinds 19 november 2016. Vanaf 9 december 2016 heeft Grenoble ook een ZPA zone. Deze ZPA-luchtbeschermingszone bevindt zich in het departement Isère. Grenoble is een erg drukke verkeersstad, omdat de meeste bestuurders langs Grenoble rijden als ze naar het zuiden van Frankrijk gaan. Rondom Grenoble liggen nog meer milieu zones. Voor een beter overzicht daarvan kunt u naar de kaart van Frankrijk.

ZCR-Grenoble

Grenoble is een ZCR zone, oftewel een permanente zone (Zone à Circulation Restreinte). Dit betekend dat u hier alleen in kan als u een milieusticker heeft op uw voertuig. Het gebied vindt vooral plaats in het centrum van de stad. Op de wegen A48 en A41 en de N87 is het voertuig niet verplicht om in het bezit te zijn van een ecovignet. Gaat u van deze wegen af, dan adviseren wij een ecovignet aan te schaffen. De ZCR-luchtbeschermingszone is actief van maandag tot en met vrijdag elke dag vanaf ’s ochtends 6:00 tot 19:00 uur ’s avonds. Buiten deze tijden mag je zonder sticker de stad betreden.

ZPA-Grenoble

Grenoble is sinds 9 december 2016 ook een ZPA-zone, anders gezegd ‘Zones de protection de l’air’. Deze emissiezone ligt om de ZCR-zone heen. Deze ZPA-luchtbeschermingszone wordt actief gezet als de luchtvervuilingsgrens overschreden wordt. Dit kan je merken aan een aantal verschijnselen. In de eerste 2 dagen worden de maximumsnelheden door de overheid verlaagd. Na vijf dagen mogen alleen voertuigen met een milieusticker de luchtbeschermingszone inrijden. De overheid halveert de prijzen van het openbaar vervoer en het huren van fietsen. Hiermee stimuleert de overheid de inwoners om het milieu minder te vervuilen. Neemt de luchtvervuiling na 7 dagen nog steeds toe of is het niet verminderd? Dan mogen ecoklasse 4 en 5 niet de ecozone in. Het gebruik van openbaar vervoer en fietsen wordt dan gratis. Hierdoor probeert de overheid de inwoners nog meer pushen om het milieu minder te vervuilen. Is er wel sprake van vermindering van luchtvervuiling, dan worden de maatregelen ingetrokken.

Isère

Isère is een departement van Frankrijk. Dit departement is sinds 4 januari 2018 ook een eco zone geworden. Bij Isère gelden niet alle maatregelen, maar alleen voor delen waar luchtvervuiling plaatsvindt. Eco zone Grenoble ligt in departement Isère. Als u meer wilt weten over Isère, lees dan meer op de pagina die gaat over de lage emissiezone van Isère.

Welke sticker toegestaan in Grenoble?

In de permanente zone van Grenoble worden alle kleuren van de ecovignetten goedgekeurd. Als u zonder sticker de milieu zone betreedt, dan kunt u een boete verwachten van €68,- en voor vrachtwagens minimaal een bedrag van €135,-. Als De luchtvervuiling een aantal dagen toeneemt of niet verminderd, dan kunnen de ecoklasse’s 4 en 5 geweigerd worden (het bordeauxrode en grijze  eco vignet). Heeft u een paarse, groene, gele of oranje sticker? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken over problemen in de milieuzone.

Overzicht en feiten

  • Naam zone Frankrijk: Grenoble ZCR/ZPA
  • Soort eco zone: Permanente milieuzone (Zone à Circulation Restreinte)/ Tijdelijke milieuzone (Zones de protection de l’air’)
  • Vaste rijverboden: In de ZCR-zone of een actieve ZPA zone moeten alle voertuigen beschikken over een eco vignet. Duurt de ernstige milieuvervuiling in de ZPA-zone langer dan 7 dagen, dan kunnen ecoklasse 4 en 5 (bordeauxrood en grijs) geweigerd worden.
  • Boete: Voor alle voertuigen minimaal €68,-. Voor vrachtwagens is de boete minimaal€135,-.
  • Gebied van milieuzone: Het ZCR-gebied van Grenoble is in het centrum van de stad. De zone is actief van maandag tot vrijdag (elke dag van 6:00 tot 19:00). De ZPA zone van Grenoble ligt om de ZCR-zone heen. Deze ecozone is ervoor om luchtvervuilingspieken te bestrijden.
  • Wel toegestaan om de tijdelijke emissie zone in te rijden (als de tijdelijke emissie zone actief is): Ecoklasse E (groen), klasse 1(paars), klasse 2(geel), klasse 3 (oranje), klasse 4 (bordeauxrood), klasse 5 (grijs).
  • Niet toegestaan om de stad in te rijden (Als de tijdelijke zone actief is): Als de luchtvervuilingspiek meer dan 7 dagen toeneemt, ‘kunnen’ de bordeauxrode en het grijze milieuvignet geweigerd worden.
  • Bijzonderheden: De volgende voertuigen zijn verplicht om met een wegenvignet te rijden: Vrachtwagens (N2-N3), Touringcar (M3), Bestelwagens en minibussen (M2-N1-N2), Campers en auto’s (M1), vier en driewielers (L7e-L6e-L5e-Le2) en motoren en motorfietsen (L4e-L3e-L1e). Verder valt de tijdelijke en ZCR-Grenoble van Grenoble in departement Isère.

Andere Franse steden met een milieu zone

Gaat u met uw voertuig naar een andere stad? Vind op deze pagina een volledig overzicht van alle steden in Frankrijk met vignet en milieuzone.

0

Your Cart