Crit’Air Vignet Grenoble!
Alle Informatie

De stad Grenoble is een LEZ (Lage Emissie Zone) met maar liefst 27 gemeenten. Om naar Grenoble te rijden, heb je sowieso een milieusticker voor Frankrijk nodig, de Crit’Air. Welke milieusticker verplicht is en welke je precies op je voertuig moet kleven, hangt af van de ouderdom en uiteraard de vervuiling die je wagen met zich meebrengt. Bedoeling van de Crit’Air is dan ook om de luchtvervuiling door het gemotoriseerd verkeer zo fors mogelijk te bestrijden.

De aankoop van je vignet voor de ecozone Grenoble loont in elk geval de moeite. In de oude stad, bezaaid met levendige pleinen en herenhuizen en pittoreske winkelstraatjes en afgeboord met oude huizen, vind je bijvoorbeeld talrijke parkjes waar het zalig toeven is. Denk maar aan het Paul Mistralpark, de Plantentuin en het Groene Eilandpark. In die prachtige omgeving heb je dan meestal ook nog eens zalig mooi weer. Het is dus geen wonder dat ook de Vlamingen hun weg naar deze regio hebben gevonden. Jij ook? Zorg dan dat je in orde bent met de Crit’Air-regeling. Je leest er alles over op deze pagina.

Milieusticker bestellen

LEZ met 27 gemeenten

Een ‘Lage Emissie’ Zone of LEZ wordt in het Frans een ‘ZFE’ genoemd, voluit ‘Zone à Faibles Emissions’. Die van Grenoble werd in 2019 opgericht met 10 gemeenten en betreft een permanente milieuzone. Het was een van de eerste Franse steden met een verplichte milieuzone. Een jaar later werd de zone uitgebreid tot 27 gemeenten. Zoals je op de kaart hiernaast kan zien, zijn dat:
1. Bresson
2. Champagnier
3. Champ-sur-Drac
4. Claix
5. Corenc
6. Échirolles
7. Eybens
8. Fontaine
9. Gières
10. Grenoble
11. Jarrie
12. La Tronche
13. Meylan
14. Montchaboud
15. Noyarey
16. Poisat
17. Pont - de-Claix
18. Quaix-en-Chartreuse
19. Saint-Égrève
20. Saint-Martin-d'Hères
21. Saint-Martin-le-Vinoux
22. Sassenage
23. Seyssinet-Pariset
24. Seyssins
25. Varces
26. Venon
27. Veurey- Voroise

In tegenstelling tot andere Franse steden beperkt de LEZ Grenoble alleen de toegang tot lichte bedrijfsvoertuigen en vrachtwagens. Personenwagens mogen er dus wel binnen. In alle gemeenten is er sprake van een permanente milieuzone waar de milieusticker verplicht is. De zones in de deelnemende gemeenten worden met borden aangegeven net als bij andere milieuzones in Frankrijk.

Milieusticker bestellen

Bestel hier je Crit'Air!

Eén ding is duidelijk: als je met je auto, mobilhome of ander gemotoriseerd voertuig op reis wil naar Grenoble, moet je een wegenvignet voor Frankrijk hebben. Als je zo’n milieusticker niet kan tonen bij een verkeerscontrole, riskeer je een boete van 68 euro voor een auto. Als je die boete ter plaatse betaalt, daalt deze naar 45 euro. Maar let op! Als je niet meteen betaalt en je boete-afschrift valt tijdens of na je vakantie in je brievenbus én je betaalt niet binnen de 45 dagen, dan moet je bij de 68 euro zelfs nog 180 euro extra neertellen.

Bestel je sticker en hij valt binnen de 48 uur in je mailbox via e-mail. Dit certificaat kan je als tijdelijke milieusticker gebruiken tot je postbode je je fysieke sticker bezorgt. Deze sticker is niet alleen geldig in de zone Grenoble, maar ook in alle andere Franse milieuzones. Zolang je blijft rijden in het voertuig met hetzelfde kenteken, kan je deze Crit’Air blijven gebruiken.  Wacht dus niet langer en vraag nu je vignet aan.

Op weg naar strengere regels

Behalve een LEZ is Grenoble ook een permanente Crit’Air zone. Dat wil zeggen dat gemotoriseerde voertuigen er alleen binnen mogen als ze een Franse milieusticker of Crit’Air hebben. Dit geldt vooral in het centrum van de stad. Op de wegen A48, A41 en N87 is dit ecovignet niet verplicht. Verlaat je echter deze wegen? Dan koop je best wél een Crit’Air.

De milieuzone Grenoble beperkt de toegang alleen voor lichte bedrijfsvoertuigen en vrachtwagens. Personenwagens mogen er wél rijden. Bedrijfsvoertuigen en zware voertuigen met de Crit'Air 4- en 5-sticker of niet-geclassificeerd voertuigen mogen dat dus niet. De meeste vervuilende voertuigen zijn niet welkom in de milieuzone Grenoble ZFE. In de toekomst zal die regeling nog worden uitgebreid naar andere categorieën.

Vanaf 1 juli 2022 worden in de regio Grenoble immers lichte en zware bedrijfsvoertuigen vanaf een Crit'Air 3-vignet verboden. Vanaf 1 juli 2025 geldt dit verbod ook voor voertuigen met de Crit'Air 2-sticker. Vanaf dan zullen dus alleen milieuvriendelijke voertuigen met een Crit'Air 1-vignet of elektrische wagens nog welkom zijn in Grenoble. De zone omvat de hele stad en voldoet je voertuig niet aan de eisen dan rest het openbaar vervoer.

De lage emissiezone in Grenoble en de omliggende Franse steden zoals Lyon is een permanente zone. Ernstige luchtvervuiling of niet, je hebt dus altijd een vignet Grenoble nodig. Overigens is het dezelfde milieusticker die verplicht is voor andere grote steden en Franse departementen.

Milieusticker bestellen
Je kan hier eenvoudig je autosticker voor Grenoble bestellen. De kostprijs bedraagt slechts €19,95, inclusief verzendkosten.
De milieuzone Grenoble beperkt de toegang alleen voor lichte bedrijfsvoertuigen en vrachtwagens met de Crit’Air 4- en 5-sticker. In de toekomst zal die regeling nog worden uitgebreid naar andere categorieën. Personenwagens mogen er momenteel wél rijden, al worden ook op dit vlak de regels in de toekomst verstrengd.
In de zone Grenoble ben je verplicht om een milieusticker op je voertuig te hebben. Hiermee kan de overheid voertuigen in groepen indelen op basis van hoe luchtvervuilend ze zijn. Naargelang je indeling, mag je de zone binnen of niet. Dus twijfel niet en koop een vignet voor Frankrijk.
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen