Milieuzone Van Côte d'Or
Alle Informatie

Het hele departement van de Côte d'Or is een ZPA. Dat betekent dat bij vervuilingspieken enkel auto’s met een Crit’Air-vignet op de wegen van dit departement en in Dijon mogen rondrijden. ZPA staat voor ‘Zone de protection de l’ air’ of luchtbeschermingszone. In deze milieuzone is het Crit’Air ecovignet alleen verplicht als er veel luchtvervuiling is.

Op ongeveer 5 uur rijden van Brussel vind je de Côte d’Or. Dat is een regio die in de Bourgogne ligt en wereldberoemd is vanwege de goede wijnen die er vandaan komen. Het departement Côte d’or, de hoofdstad Dijon en de omliggende Bourgogne-streek in het Oosten van Frankrijk is een trekpleister voor toeristen. Ook Vlamingen trekken er veel naar toe, en meestal doen ze dat met de auto of een ander gemotoriseerd voertuig. Zij kunnen zich dus maar best aan de regels houden.

Bezienswaardigheden en monumenten in Cote d'Or zijn o.a. Owl's Trail, de Place de la Liberation, Le Cassissium, de Tour Philippe le Bon en het Chateau de Meursault.

Milieusticker bestellen

Afgelegen zone

Zoals je kan zien op het kaartje hiernaast is de milieuzone Cote d’or gelegen in het oosten van Frankrijk. Het is de enige zone in de omgeving en deze wordt dus niet omringd door andere milieuzones . Bekende steden in de zone zijn Dijon, Montbard, Beaune, Saulieu en Nuits-Saint-George.

Je krijgt er vooral te maken met de zone op de volgende Franse wegen:
De A6, van Parijs naar Lyon;
De A31 van en naar Nancy;
De A36 richting het oosten;
De A38 vanuit het westen, richting het oosten;
De D700 vanuit het oosten;
De A39 vanuit het zuiden, richting het oosten;
De D974-D903 vanuit het noorden;
De D112A vanuit het zuiden;
De D996 vanuit het zuiden;
De D968 vanuit het zuiden;
De A311 vanuit het zuiden.

Milieusticker bestellen

Bestel hier je Crit'Air!

Eén ding is duidelijk: als je met je auto, mobilhome of ander gemotoriseerd voertuig op reis wil naar Côte D’Or, moet je een wegenvignet voor Frankrijk hebben. Als je zo’n milieusticker niet kan tonen bij een verkeerscontrole, riskeer je een boete van 68 euro voor een auto. Als je die boete ter plaatse betaalt, daalt deze naar 45 euro. Maar let op! Als je niet meteen betaalt en je boete-afschrift valt tijdens of na je vakantie in je brievenbus én je betaalt niet binnen de 45 dagen, dan moet je bij de 68 euro zelfs nog 180 euro extra neertellen.

Bestel je sticker en hij valt binnen de 48 uur in je mailbox via e-mail. Dit certificaat kan je als tijdelijke milieusticker gebruiken tot je postbode je je fysieke sticker bezorgt. Deze sticker is niet alleen geldig in de zone Côte d'Or, maar ook in alle andere Franse milieuzones, zoals Nancy. Zolang je blijft rijden in het voertuig met hetzelfde kenteken, kan je deze Crit’Air blijven gebruiken.  Wacht dus niet langer en vraag nu je vignet aan.

Wisselend rijverbod

Het departement Côte d‘Or is één van de 8 departementen in de regio Bourgogne-Franche-Comté en heeft 533.000 inwoners op rond 8.800 km².

De prefect van het departement Côte d‘Or legt vast in welke omvang welke steden en gemeenten deel van de zone zijn. Dit wil zeggen dat binnen de ZPA Côte d‘Or er een plaatselijk en tijdsgebonden wisselend rijverbod kan zijn dat moeilijk te voorzien is, waarvoor chauffeurs moeten opletten. Cote d’Or is dus een tijdelijke milieuzone, waar bij piekmomenten in luchtvervuiling een milieusticker verplicht is.

Delen van het departement Côte d‘Or kunnen door verkeersbeperkingen getroffen worden. Pas in het geval van een luchtvervuilingspiek wordt het concrete gebied waarin de beperkingen gelden via de diverse media door de departementsprefect bekend gemaakt

Milieusticker bestellen
Dat hangt vooral af van de brandstofsoort en de leeftijd van je voertuig. Een minder vervuilende wagen krijgt een milieusticker waarmee je makkelijker in bepaalde milieuzones of steden binnen mag dan andere. De minst-vervuilende auto, bijvoorbeeld een zeer energiearme elektrische wagen krijgt een groen Crit’Air, terwijl een meer-vervuilende auto, bijvoorbeeld een oude zwaarverbruikende dieselwagen een grijs milieuvignet krijgt.
De Franse milieusticker is voor altijd geldig, dus je hoeft hem maar één keer te bestellen. Wanneer je een ander voertuig koopt of gebruikt, heb je natuurlijk een nieuw vignet nodig.
Je bestelt hier eenvoudig je autosticker voor Cote d’Or. De kostprijs bedraagt slechts (CIJFER) euro, inclusief verzendkosten. Die kwaliteit/prijs verhouding vind je nergens anders.
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen