Milieuzone Van Marseille
Alle Informatie

Marseille is een uitbundige multiculturele stad. Veel Vlamingen rijden er met de auto of met een ander gemotoriseerd voertuig naartoe om er van hun vakantie te genieten.

Belangrijk om te weten, ook voor Vlaamse toeristen, is dat er sinds 1 september 2021 in Reims een ‘LEZ’ geldt, voluit een ‘Lage Emissie Zone’. Dit betekent dat er een perimeter geldt waarbinnen het verkeer van de meest vervuilende voertuigen geleidelijk wordt beperkt. Marseille zet zich, net als andere grote metropolen in Frankrijk, in om de vervuilingsgraad te verminderen door de Critair in te voeren.

Luchtvervuiling is in Frankrijk per jaar immers verantwoordelijk voor 48.000 vroegtijdige sterfgevallen. Het is de derde belangrijkste doodsoorzaak in Frankrijk, na tabak en alcohol! Wees daarom ook als Vlaamse chauffeur solidair en koop je ecovignet voor de milieuzone Marseille. Marseille bevindt zich in het departement Bouches-du-Rhône, en telt 862.000 inwoners op zo’n 240 vierkante kiometers.

Milieusticker bestellen

In de haven, geen probleem

Zoals je op het kaartje hiernaast kan vaststellen, ligt de eigenlijke milieuzone Marseille vooral in het centrum van de stad. Marseille is trouwens de hoofdstad van het departement Bouches-du-Rhône.

De ecozone wordt ten westen begrenst door de zee, ten noorden door de A557, Boulevard de Plombières en Avenue Alexandre Fleming, ten oosten door de Boulevard du Maréchal Juin, Boulevard Françoise Duparc, Boulevard Sakakini, Boulevard Jean Moulin en Boulevard Rabatau Daniel Matalon en ten zuiden door de Avenue du Prado.

De haven van Marseille, de tunnels in de haven (Vieux Port, la Joliette, la Major), de snelwegen A55 en A50, de Avenue du Prado en de Prado-tunnel, evenals de boulevard Euroméditerranée Quai d'Arenc naar Porte de Chanterac maken echter geen deel uit van de milieuzone. Hier mag je dus probleemloos rijden.

Milieusticker bestellen

Bestel hier je Crit'Air!

Eén ding is duidelijk: als je met je auto, mobilhome of ander gemotoriseerd voertuig op reis wil naar Marseille, moet je een wegenvignet voor Frankrijk hebben. Als je zo’n milieusticker niet kan tonen bij een verkeerscontrole, riskeer je een boete van 68 euro voor een auto. Als je die boete ter plaatse betaalt, daalt deze naar 45 euro. Maar let op! Als je niet meteen betaalt en je boete-afschrift valt tijdens of na je vakantie in je brievenbus én je betaalt niet binnen de 45 dagen, dan moet je bij de 68 euro zelfs nog 180 euro extra neertellen.
 
Om dit alles te voorkomen, bestel je dus best vooraf een ecosticker voor Frankrijk. Zo kan je onbezorgd op vakantie vertrekken.  Koop je ecovignet en je kan met een gerust hart op reis vertrekken.

Bestel je sticker en hij valt binnen de 48 uur in je mailbox via e-mail. Dit certificaat kan je als tijdelijke milieusticker gebruiken tot je postbode je je fysieke sticker bezorgt. Deze sticker is niet alleen geldig in de zone Marseille, maar ook in alle andere Franse milieuzones. Zolang je blijft rijden in het voertuig met hetzelfde kenteken, kan je deze Crit’Air blijven gebruiken.  Wacht dus niet langer en vraag nu je vignet aan.

Welkom in het zonnige Marseille!

Marseille had lange tijd een niet al te beste reputatie, vooral vanwege de hoge criminaliteit. De Franse stad is vandaag echter een uitbundige multiculturele hotspot. Er heerst een geweldige sfeer waar jong en oud én historie en toekomst elkaar ontmoeten.

Wat moet je vooral doen in Marseille? Slenter langs de Oude Haven, oftewel de Vieux port. Ontspan op een Marseille strand. Struin de straatjes af van ‘Le Panier’ of het oude stadscentrum, Proef van heerlijke streekgerechten: nip van een pastis of een cassis in één van de vele gezellige bars. Bewonder de Notre Dame de la Garde. Ga winkelen doorheen de Rue Saint Ferreol. Sla heerlijke verse producten in op een lokale markt. Laat je verrassen in Musée des Beaux-Arts. Of maak een dag uitstapje naar Calanques Nationaal Park.

Onderweg naar Marseille is de kans trouwens groot dat je passeert over de Route-du-Soliel. Dan kom je ook langs Lyon, een tussenstop meer dan waard. Er geldt natuurlijk ook een milieuzone.

Milieusticker bestellen
De Franse milieusticker kan je in alle Franse milieuzones gebruiken. Bedenk wel dat op dagen met veel luchtverontreiniging de meest vervuilende voertuigen het eerste geweigerd worden. Dit zijn voertuigen met een rode of grijze sticker, oftewel oudere diesels.
In Marseille geldt een Lage Emissie Zone. Daarvoor kan je maar beter een voor jouw voertuig geschikte Crit’Air op je voorruit plakken, wil je de stad nog binnen kunnen.
Het hebben van een vignette Frankrijk is alleen verplicht wanneer de zone op actief gesteld wordt. Wie een beetje slim is, heeft de Crit’Air echter altijd bij zich. Het gaat in Marseille immers om een Lage Emissie Zone!
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen