Milieuzone Van Toulouse
Alle Informatie

Toulouse is een mooie stad in het zuiden van Frankrijk. De Franse stad ligt in het departement Haute-Garonne en is tevens de hoofdstad van dit departement. Het is een populaire, maar ook ietwat verborgen vakantie-stad waar veel verkeer naar toe rijdt.

De metropool Toulouse en zijn departement is één van de 15-tal Franse lokale autoriteiten die het meest worden getroffen door luchtverontreinigingsproblemen. Daarom zetten ze een LEZ, Lage Emissie Zone, in tegen deze luchtvervuiling.

Zo’n LEZ richt zich in de eerste plaats op de meest vervuilende voertuigen. Bestelwagens en vrachtwagens met een 5-sticker worden sowieso geweerd, maar ook oude vervuilende dieselauto’s zijn er niet meer welkom. Eén en ander wordt bepaald door de Crit’Air-sticker die je voertuig meekrijgt.

Milieusticker bestellen

Stap voor stap

De grenzen van de milieuzone van Toulouse omvatten grote delen van de stad. Zoals je ziet op het kaartje hiernaast worden ze door de rondweg ‘Périphérique’ gevormd. De milieuzone omvat heel Toulouse binnen de rondweg én een klein deel van Colomiers en Tournefeuille. Dit betekent een omtrek van 72 vierkante meters.

Het is belangrijk om te weten dat de rondweg buiten de milieuzone ligt. Hierdoor kan er ook tijdens een plots luchtvervuilingsalarm op de snelwegen van de rondweg worden gereden. Toulouse ligt in de regio Occitanie. De stad heeft 472.000 inwoners op ongeveer 118 vierkante kilometers.

De invoering van de LEZ zal stap voor stap gebeuren. Vanaf 2022 mogen bedrijfswagens en vrachtwagens met een Crit’Air 4 er niet meer binnen. Vanaf 2023 worden dat lichte voertuigen, tweewielers met Crit’Air 4 en 5. Om in 2024 alleen nog voertuigen met Crit’Air 2 en 1 en elektrische en waterstofvoertuigen binnen het gebied te laten rijden.

Milieusticker bestellen

Bestel hier je Crit'Air!

Eén ding is duidelijk: als je met je auto, mobilhome of ander gemotoriseerd voertuig op reis wil naar Toulouse, moet je een wegenvignet voor Frankrijk hebben. Als je zo’n milieusticker niet kan tonen bij een verkeerscontrole, riskeer je een boete van 68 euro voor een auto. Als je die boete ter plaatse betaalt, daalt deze naar 45 euro. Maar let op! Als je niet meteen betaalt en je boete-afschrift valt tijdens of na je vakantie in je brievenbus én je betaalt niet binnen de 45 dagen, dan moet je bij de 68 euro zelfs nog 180 euro extra neertellen.
 
Om dit alles te voorkomen, bestel je dus best vooraf een ecosticker voor Frankrijk. Zo kan je onbezorgd op vakantie vertrekken.

Bestel je sticker en hij valt binnen de 48 uur in je mailbox via e-mail. Dit certificaat kan je als tijdelijke milieusticker gebruiken tot je postbode je je fysieke sticker bezorgt. Deze sticker is niet alleen geldig in de zone Toulouse, maar ook in alle andere Franse milieuzones. Zolang je blijft rijden in het voertuig met hetzelfde kenteken, kan je deze Crit’Air blijven gebruiken.  Wacht dus niet langer en vraag nu je vignet aan.

 

Maak kennis met het echte pure Frankrijk

Hartelijk, spontaan, gepassioneerd: dat vind je in Toulouse, de hoofdstad van Occitanië. Je arriveert er in een oranje bakstenen omgeving, gevormd door 2.000 jaar geschiedenis.

De zon en het gevoel van de zoetheid van het leven versmelten tot de stad waar veel Fransen van dromen om te wonen. Wat verder opvalt aan Toulouse, is dat het een stad is waar toerisme op subtiele wijze zogezegd geen grote rol speelt. De horeca zit vol met lokale gasten, er zijn weinig toeristische winkeltjes en echt grote toeristische attracties vind je in het overzichtelijke centrum van de stad amper. Daardoor maak je kennis met het echte, pure Franse leven. Uiteraard zijn er wel een aantal bijzondere bezienswaardigheden zoals de Markt Victor Hugo, het Musée des Augustins en de Pont Neufs. Allemaal klaar om verkend te worden!

Toulouse is trouwens een stad die best wel afgelegen is van andere milieuzones in Frankrijk. De zone die het dichtst bij ligt, is die van het departement Hérault. Beslist ook een bezoekje waard!

Milieusticker bestellen
Als je Toulouse wil bezoeken is de Franse sticker continu verplicht op weekdagen tussen 8 en 20 uur. Dat geldt ook in heel wat andere grote Franse steden die vechten tegen de stijgende luchtpollutie. Die vervuiling heeft immers gevolgen voor de gezondheid van de inwoners.
Je Franse ecovignet of Crit’Air is in principe geldig voor alle milieuzones in Frankrijk. Je milieusticker is dus geldig in heel Frankrijk, maar de beperkingen die voor een sticker gelden, kunnen per milieuzone verschillen.
Je ecovignet is onbeperkt geldig. Je kenteken moet wel goed leesbaar zijn. Is dit niet meer het geval? Dan bestel je best een nieuwe raamsticker. Als u auto of kenteken verandert, bent u verplicht een ander milieuvignet te kopen.
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen