Parijs maakt zich op voor potentieel Dieselverbod

Uitspraak rechtbank over emissie wetgevingParijs kan binnenkort dieselwagens de toegang weigeren nadat de stad in de rechtbank een overwinning heeft behaald op de beslissing van de Europese Commissie om de emissie wetgeving te versoepelen. De Franse hoofdstad, samen met Madrid en Brussel, namen het op tegen de Europese Commissie omdat de wetgeving hen niet in de gelegenheid zou stellen nieuwe ‘schone lucht’ initiatieven te lanceren.

Het Gerechtshof in Luxemburg sluit zich aan bij de drie Europese hoofdsteden en stelt dat de Commissie haar autoriteit had overschreven door de emissie wetgeving aan te passen.

De Commissie had de toegestane hoeveelheid stikstofdioxiden (NOx) verhoogd om autofabrikanten meer ruimte te geven zich aan te passen aan de nieuwe testen die zijn geïntroduceerd naar aanleiding van het diesel emissie test schandaal in 2015.

De drie hoofdsteden zijn het hier echter niet mee eens. Zij bekritiseerde deze aanpassing omdat een dergelijke aanpassing een negatief effect heeft op de luchtkwaliteit. Sterker nog, het niveau van schadelijke stoffen in de lucht zal naar verwachting van de aanklagers toenemen. Zij claimde dat de nieuwe standard niet streng genoeg is voor de fabrikanten en zelfs in strijd zijn met de EU-mensenrechten.

 

Verklaring van de rechtbank

De verklaring van de rechtbank zegt: “Het Gerechtshof bevestigd de acties van de steden Parijs, Brussel en Madrid vernietigd ten dele de verordening van de Commissie waarbij hoge uitstootniveaus van stikstof als grenswaarde worden gesteld personenvoertuigen en lichte bedrijfswagens.”

Parijs heeft restricties ingesteld om schade door luchtvervuiling te beperken. Een van die restricties is de lage emissiezone waarbij auto’s van voor 1997 op doordeweekse dagen tussen 08.00 uur en 20.00 uur niet in de zone mogen komen. Dit is voor inwoners van Frankrijk, voor niet in Frankrijk geregistreerde voertuigen zijn de regels strenger.

Tevens is het sinds 2016 verplicht voor motorvoertuigen om een eco vignet voor Frankrijk op het windscherm / de voorruit te hebben geplakt. Dit geldt dus ook voor de Franse hoofdstad, waar het vignet voor Parijs wettelijk verplicht is. Middels het eco vignet is het mogelijk om voertuigen te identificeren op basis van uitstootlevels. Dit eco vignet wordt ook wel het Franse Crit’Air vignette genoemd en is te bestellen via onze website. Aanschaf van een sticker is verplicht en wordt sterk aangeraden omdat de boete kan oplopen tot wel 135 euro.

Alles weten over reizen door Frankrijk en milieuregels? Lees dan ons zeer complete artikel over de Crit’Air schone licht stickers.

 

EU commissie rechtbank

0

Your Cart