Anne Janssen

Deel op social media

TOL IN FRANKRIJK – BETAALMETHODEN EN TARIEVEN

Een autovakantie naar Frankrijk gaat eigenlijk altijd gepaard met het betalen van tol wanneer u ervoor kiest om over de tolwegen te rijden. Om gebruik te kunnen maken van de Franse autosnelwegen, betaalt u tolkosten. Wilt u deze kosten niet betalen? Dan moet u een andere route plannen om de tolwegen te vermijden. Op deze pagina leest u meer over hoe tol betalen in Frankrijk werkt, hoe u de tol kunt berekenen, hoe kunt u betalen en hoe de hoogte van de tol die u moet betalen wordt bepaald.

Waar betaal ik tol?

U betaalt tol (péage) op de meeste Franse autosnelwegen. Om zo min mogelijk tol te betalen tijdens uw autoreis door Frankrijk, is het dus verstandig om uw route van tevoren goed te plannen. Er zijn handige websites die u hierbij kunnen helpen, zoals http://www.v-traffic.com/ en https://www.vinci-autoroutes.com/fr/trafic-temps-reel. Ook zijn er tegenwoordig apps die u helpen om zo goedkoop mogelijk door Frankrijk te rijden. De app ‘Péago’ is een app die u helpt om zo min mogelijk aan tol te betalen. De app is offline te gebruiken en loodst u langs de slimste en vooral de goedkoopste routes. Natuurlijk is het sowieso slim om de duurste tolwegen te vermijden, zoals de A14, die vanaf de westkant van Parijs richting het westen loopt. Hier betaalt u tijdens de spits 53 cent per kilometer.


Hoeveel tol betaal ik?

De toltarieven in Frankrijk verschillen per voertuig. Voor zwaardere en grotere voertuigen moet doorgaans meer tol betaald worden dan voor voertuigen die lichter en kleiner zijn. Dit is ook logisch, want van de tol die door automobilisten betaald wordt, wordt het Franse wegennetwerk onderhouden. Hoe zwaarder een voertuig, hoe meer impact het voertuig heeft op de weg en hoe sneller de weg dus aan onderhoud toe is. Het is dus logisch om te stellen dat er voor zwaardere voertuigen meer tol gevraagd wordt.

Tariefklassen

Er zijn vijf verschillende tariefklassen op de Franse tolwegen:

1. Auto’s, busjes, campers of bestelwagens zonder én met aanhanger, met een maximale hoogte van 2 meter, gemeten vanaf de grond. Accessoires zoals dakkoffers, fietsen op het dak, surfplakken, skiboxen, antennes of boten worden hierbij NIET meegerekend.
2. Auto’s, busjes, campers of een bestelwagen zonder en met aanhanger, met een maximale hoogte van meer dan 2, maar maximaal 3 meter, gemeten vanaf de grond. Accessoires zoals dakkoffers, fietsen op het dak, surfplakken, skiboxen, antennes of boten worden hierbij NIET meegerekend.
3. 2-assige campers, bussen of bedrijfsvoertuigen met een hoogte van meer dan 3 meter of met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg (deze informatie vindt u op uw kentekenbewijs).
4. Voertuigens met 3 of meer assen, met een hoogte van meer dan 3 meter of voertuigen met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg.
5. Motoren en trikes (inclusief motoren en trikes met zijspan of aanhanger).
Voor iedere tariefklasse wordt een aparte prijs gehanteerd. U betaalt geen extra kosten voor accessoires zoals bijvoorbeeld een dakkoffer of imperiaal.

Hoe betaal ik tol?

Wanneer u in Frankrijk over de tolwegen (autosnelweg) rijdt, komt u vanzelf tolpoortjes tegen. Hier moet u doorheen rijden. Er zijn tolpoortjes met verschillende symbolen. De onderstaande afbeelding geeft weer welke mogelijkheden u kunt tegenkomen.

Een tolpoortje met een groene pijl betekent dat u hier altijd doorheen mag rijden. U heeft geen tolabonnement nodig om door dit poortje heen te mogen rijden en u kunt hier zowel met uw pinpas als contant betalen. Een poortje met een oranje ‘t’ staat voor ‘Télépéage’. Hier mogen alleen voertuigen met een elektronische tolbadge doorheen rijden. Het logo met de witte letters ‘CB’ geeft aan dat dit een tolpoortje is waar alleen met ‘Carte Bancaire’ (creditcard of kredietkaart) betaald kan worden. Het is ook mogelijk dat u een rood kruis ziet. Dit zijn tolpoortjes waar u op dat moment niet doorheen mag rijden, bijvoorbeeld omdat het poortje niet bemand is.

Hoewel het systeem werkt is niet iedereen blij en verwacht men dat het wegnemen van de poortjes en de betaling aan de poortjes veel tijd gaat besparen en minder schade aan het milieu gaat veroorzaken.

Betalen met een tolbadge

Met deze badge kunt u de tol in Frankrijk automatisch betalen. Een tolbadge moet u voorafgaand aan uw reis aanschaffen. Een tolbadge kan uitsluitend persoonlijk worden aangevraagd en wordt geregistreerd op basis van uw persoonsgegevens en het kenteken van uw wagen. Deze badge plakt u aan de binnenzijde van de voorruit achter de achteruitkijkspiegel (let op: de badge mag uw zicht nooit belemmeren!). Voor de badge betaalt u eenmalig en met badge kunt u heel snel door de tolpoortjes heen rijden. Het poortje scant uw badge en gaat direct open. De betaling wordt vervolgens automatisch afgeschreven van uw bankrekening.

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen