Anne Janssen

Deel op social media

Snelheidscontroles in Frankrijk – Overzicht boetes per snelheidsovertreding

Gaat u met de auto op vakantie naar Frankrijk? Houd er dan rekening mee dat er veel gecontroleerd wordt op snelheid langs de Franse wegen. Op deze pagina leest u meer over flitspalen in dit land, waar u deze het meeste kunt tegenkomen en de hoogte van de boete voor een snelheidsovertreding.

Flitspalen in Frankrijk

Het overkomt veel toeristen die naar Frankrijk op vakantie zijn geweest: ze komen thuis van een heerlijke vakantie en vinden niet veel later een boete op de deurmat. In het afgelopen jaar werden maar liefst 420.000 Belgische automobilisten geflitst in Frankrijk. De Belgen zijn ook de grootste groep buitenlandse automobilisten die een boete rijden in Frankrijk, gevolgd door Spanjaarden en Duitsers.

Het flitssysteem in Frankrijk is aangescherpt. Niet alleen staan er nu zowel neppe als echte flitspalen langs de wegen, om bestuurders langzamer te laten rijden, maar ook staan er tegenwoordig flitspalen die in beide richtingen flitsen. Voorheen was het nog gemakkelijk om gebruik te maken van een GPS-snelheidswaarschuwingssysteem (een zogenaamde “radarverklikker”) tijdens het rijden. Op deze manier wist u precies waar de flitspalen stonden en kon u op die plek rekening houden met uw snelheid. Tegenwoordig is het verboden om gebruik te maken van dergelijke systemen. Overtreedt u dit verbod? Dan kan de boete oplopen tot wel €1500,-.

Flitsboete uit Frankrijk berekenen

Vaak geldt er voor Franse flitspalen een tolerantie van ongeveer 5%. Dit houdt in dat je, wanneer je maximaal km/h per uur mag rijden, geflitst wordt vanaf 105 km/h en harder. Net zoals het bijvoorbeeld mogelijk is om van tevoren uw tol te berekenen wanneer u op vakantie gaat naar Frankrijk met de auto, kunt u ook uw snelheidsboete berekenen. De hoogte van uw boete hangt van verschillende dingen af: van de toegelaten snelheid, de gereden snelheid, de toegepaste correctie en de snelheid waarmee u betaalt. In Frankrijk geldt: hoe sneller u betaalt, hoe lager de boete is. Het is dus verstandig om zo snel mogelijk te betalen. Over het algemeen geldt het volgende:

Wegen met een maximumsnelheid tot 50 km/h:

Snelheidsovertreding van maximaal 20 km/h en betaling binnen 46 dagen: €90,-.
Snelheidsovertreding van maximaal 20 km/h en betaling binnen 47-76 dagen: €135,-.
Snelheidsovertreding van maximaal 20 km/h en geen betaling: €375,-.


Wegen met een maximumsnelheid hoger dan 50 km/h:

Snelheidsovertreding van maximaal 20 km/h en betaling binnen 46 dagen: €45,-.
Snelheidsovertreding van maximaal 20 km/h en betaling binnen 47-76 dagen: €68,-.
Snelheidsovertreding van maximaal 20 km/h en geen betaling: €180,-.


Overige vormen van snelheidscontrole

 

In Frankrijk wordt de snelheid die u rijdt niet alleen gecontroleerd door middel van flitspalen. De Franse politie controleert automobilisten ook op andere manieren op snelheidsovertredingen, bijvoorbeeld door middel van het laseren van wagens op de weg en door zelf als politie actief te zijn in het verkeer en mensen aan te houden die te hard rijden. Let wel op dat het een echte agent is die u staande houdt, er rijden namelijk ook nep agenten rond in Frankrijk.

Ik ben geflitst. Wanneer ontvang ik mijn boete in de bus?

 

Doorgaans ontvangt u uw boete vrij snel in de bus. In de meeste gevallen ligt de boete binnen twee weken op uw deurmat.

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen