Anne Janssen

Deel op social media

VERKEERSBOETES IN FRANKRIJK

Wanneer u met de auto naar Frankrijk gaat, moet u zich vanzelfsprekend aan de verkeersregels houden. Dit betekent dat u de maximumsnelheid niet overschrijdt, dat u regels die worden aangegeven door middel van verkeersborden serieus neemt en dat u op de hoogte bent van alle overige verkeersregels die in dit land gelden, en dat u deze bovendien in acht neemt. Op deze pagina vertellen we u wat er gebeurt wanneer u een verkeersboete krijgt omdat u zich in Frankrijk niet aan de verkeersregels heeft gehouden.

Verschillende boetes

Op de Franse wegen kunt u verschillende soorten boetes voor verschillende overtredingen krijgen. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende bekeuringen die u kunt ontvangen.

Flitsboete in Frankrijk

Wanneer u een boete krijgt, krijgt u die waarschijnlijk vanwege een snelheidsovertreding of doordat u door rood licht gereden bent. Dit hoogte van dit soort verkeersboetes hangt af van de gereden snelheid en de maximum snelheid op de weg waar u reed, maar ook geldt dat de bekeuring lager uitvalt wanneer u deze snel betaalt. Betaalt u later dan 46 dagen? Dan wordt het te betalen bedrag verhoogd. Wanneer u besluit dit verschuldigde bedrag niet te betalen, krijgt u nogmaals een forse verhoging van het boetebedrag. Dit bedrag ligt een stuk hoger dan het boetebedrag dat u in eerste instantie moest betalen. Vaak kunt u van tevoren zelf al ongeveer berekenen hoe hoog uw boete wordt op basis van de volgende boetebedragen:

Wegen met een maximumsnelheid tot 50 km/h:

Snelheidsovertreding van maximaal 20 km/h en betaling binnen 46 dagen: €90,-.
Snelheidsovertreding van maximaal 20 km/h en betaling binnen 47-76 dagen: €135,-.
Snelheidsovertreding van maximaal 20 km/h en geen betaling: €375,-.


Wegen met een maximumsnelheid hoger dan 50 km/h:

Snelheidsovertreding van maximaal 20 km/h en betaling binnen 46 dagen: €45,-.
Snelheidsovertreding van maximaal 20 km/h en betaling binnen 47-76 dagen: €68,-.
Snelheidsovertreding van maximaal 20 km/h en geen betaling: €180,-.


Reed u meer dan 50 km/h te hard? Dan is uw verkeersboete in ieder geval €1500,- en loopt u ook het risico om uw rijbewijs kwijt te raken.

Boete vanwege het ontbreken van een milieuvignet

In Frankrijk geldt er een vignetplicht voor de steden. Dit houdt in dat alle automobilisten een milieusticker voor hun wagen moeten aanvragen, waarmee zij kunnen aantonen of zij wel of niet de stad in mogen rijden met hun voertuig. Dit vignetsysteem is ingesteld om te voorkomen dat vervuilende auto’s de steden inrijden, en om zo de luchtkwaliteit in de Franse steden te verbeteren. Heeft u geen ecovignet voor Frankrijk aangevraagd? Dan kunt u hier een boete voor krijgen. Zeker in Parijs zijn de controles op milieustickers afgelopen jaren enorm aangescherpt.  Wij adviseren u om altijd een eco vignet voor Frankrijk te bestellen!

Boete vanwege het gebruik van een radarverklikker in Frankrijk

Het is in Frankrijk officieel verboden om gebruik te maken van een GPS-systeem dat aangeeft waar flitspalen staan. Dit noemen we ook wel een radarverklikker. Wanneer de politie ontdekt dat u wél gebruik maakt van een dergelijk systeem, kunt u een boete krijgen.

Overige boetes

Maar er zijn ook andere boetes die u in Frankrijk kunt krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een boete voor wildplassen, een bekeuring voor rijden met meer dan het maximaal toegelaten alcoholgehalte in uw bloed (maximaal 0,5 promille en wanneer u uw rijbewijs korter dan 3 jaar heeft, maximaal 0,2 promille), een te betalen bedrag vanwege het rijden zonder gordel, het niet veilig vervoeren van kinderen in een goedgekeurd kinderzitje, het rijden met versleten of onveilige banden, of het rijden zonder winterbanden/sneeuwkettingen waar dit wél verplicht is. Ook voor bellen achter het stuur betaalt u een behoorlijk bedrag. Voor al deze zaken kunt u een flinke bekeuring verwachten.

Kan ik ook een boete krijgen vanwege het ontbreken van verplichte items in de auto?

Het is verplicht om in Frankrijk in de auto een aantal items bij u te hebben, zoals een alcoholtest, een gevarendriehoek en een veiligheidshesje dat voldoet aan de EN-471 norm. Voor het ontbreken van deze items wordt u echter niet beboet, ondanks dat het meenemen van deze items wel verplicht is.

Hoe betaal ik mijn boete?

Op de brief die u thuisgestuurd krijgt, staat in principe alle informatie die u nodig heeft om uw verkeersboete te kunnen betalen. Krijgt u direct een verhoging van uw bekeuring op de deurmat, zonder ooit een eerste boete te hebben ontvangen? Dan kunt u contact opnemen met de Franse instantie. U vindt het telefoonnummer dat u kunt bellen op het bijgevoegde blauwe reclamatieformulier (van de amende forfaitaire majoré). U kunt zowel met een Franstalige als met een Nederlands sprekende medewerker bellen. Wilt u meer weten over bekeuringen vanuit Frankrijk? Dan kunt u kijken op www.antai.fr. Hier vindt u informatie over boetes, de betaling en een eventuele bezwaarprocedure.

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen