Milieuzone Parijs vanaf halverwege 2019 verder uitgebreid

Op dit moment ligt de permanente milieuzonde van Parijs binnen de kleine ring. Deze ring om de Franse hoofdstad wordt ook wel de Boulevard Périphérique genoemd. Alles buiten de kleine ring valt op dit moment onder de tijdelijke milieuzone. Vanaf 1 juli 2019 zal dit veranderen en zal het hele gebied binnen de tweede (grote) ringweg, de A86 een permanente milieuzone worden. In aanvulling op de uitbreiding van de Crit’Air zone worden ook de milieueisen aangescherpt op 1 juli 2019, wat voornamelijk grote gevolgen heeft voor dieselauto’s.

Parijs centrum

Permanente milieuzone Parijs uitgebreid naar de ringweg A86

Per 1 juli 2019 wordt de milieuzone van Parijs een flink stuk groter. De Crit’Air zone wordt uitgebreid van de kleine ringweg (périphérique Boulevard) naar de grote ringweg de A86 rondom Parijs. Deze snelweg wordt ook wel de ‘super-périphérique parisien’ genoemd en is een grote snelweg van 78 kilometer in lengte, die in een onregelmatig pad rondom het centrum van Parijs trekt. De A86 gaat met een afstand van 8 tot 16 kilometer rondom het centrum (Notre Dam) om de binnenstad heen. De A86 wordt vaak gebruikt door reizigers die de drukte van de périphérique willen vermeiden. Via de A86 zijn diverse snelweg aansluitingen te vinden om verder Frankrijk in te rijden of richting het centrum te rijden. Tevens is een deel van de A86 in een tunnel van maar liefst 10 kilometer in lengte verwerkt. Let wel op, deze tunnel is toegankelijk voor voertuigen met een hoogte tot 2 meter. De tunnel mag niet gebruikt worden met een commercieel voertuig (de hoogtebeperking filtert het vrachtverkeer hier automatisch uit).

super-périphérique parisien

Ecovignet nu ook verplicht voor de Boulevard Périphérique

Op dit moment mag u op de Boulevard Périphérique zonder vignet voor Parijs rijden. Op het moment dat de zone wordt uitgebreid komt dit te vervallen en geldt op de Périphérique ook de verplichting voor het hebben van een milieusticker voor Frankrijk en de daarbij horende milieueisen welke in 2019 worden aangescherpt.

A86 snelweg Parijs

Milieueisen Crit’Air zone Parijs strenger

Per 1 juli 2019 worden de milieueisen voor voertuigen die de hoofdstad willen bezoeken strenger. Deze eisen zijn gebaseerd op de Euro Emissienorm, ofwel de Euronorm welke ook wordt gebruikt voor het bepalen van de Crit’Air categorie en klever uitgifte. Vanaf de eerste dag van juli in 2019 is het verboden voor dieselvoertuigen met de euronorm 0, 1 en 2 om binnen de A86 te rijden. In principe zijn dit alle diesels van voor 2001 (uitzonderingen daargelaten). De huidige milieuzone binnen de Boulevard Périphérique zal per deze datum nog een Euronorm strenger worden. Dieselauto’s met een Euronorm 3 motor mogen vanaf halverwege 2019 niet meer binnen de kleine ring komen. Ze mogen wel, mits het eco vignet op de ruit geplakt zit, in de zone tussen de Boulevard Périphérique en de A86 in rijden.

 

Samenvatting van de nieuwe milieuzones in Parijs

Binnen de Boulevard Périphériqueis het op dit moment niet toegestaan te rijden met diesels met de Euronorm 0, 1 en 2. Per 1 juli 2019 geldt dit vebod voor alle Euronom 0, 1, 2 en 3 dieselmotoren.

Binnen de grote ring A86hoeft u op dit moment geen Crit’Air vignet op de ruit te hebben. Vanaf 1 juli 2019 bent u wel verplicht een vignet voor Parijs te hebben in de zone binnen de A86 en geldt een verbod voor diesels met een Euro 0, 1 en 2 motor.

Kortom, het vignet voor Parijs is noodzakelijk binnen de gehele A86.

 

Parijs heeft de strengste milieuzone van heel Frankrijk

Nergens in Frankrijk zijn de regels omtrent de milieuzone zo streng als in Parijs. Het is de enige stad in het hele land waar de regels tussen maandag en vrijdag onafgebroken van kracht zijn. Andere zones zijn verbonden aan dagen en tijden en soms zelfs alleen tijdelijk van toepassing op moment dat er sprake is van ernstige luchtverontreiniging. In België kennen we dit als een smogalarm.

De overheid wil echter nog verder gaan met het aanscherpen van de milieueisen voor Parijs en heeft als doel om vanaf 2030 een totaalverbod op benzine en dieselwagens. Vanaf 2040 wil men ervoor zorgen dat er geen enkele verbrandingsmotor gemaakt of verkocht wordt in heel Frankrijk. Deze doelstelling is echter nog ver weg, maar de eerste stappen zijn gezet.

Diesel verbod Parijs

 

0

Your Cart