Anne Janssen

Deel op social media

Tanken in Frankrijk – Soorten brandstof en prijzen

Wanneer u met de wagen op vakantie gaat naar Frankrijk, zult u ook in dit land moeten tanken. Het is verstandig om u van tevoren te verdiepen in de verschillende brandstofsoorten en de brandstofprijzen in Frankrijk. Op deze pagina vertellen we u alles over tanken in dit land.

Verschillende soorten brandstof

Er zijn verschillende soorten wagens en daarom ook verschillende soorten brandstof. Een dieselwagen kan immers niet rijden op benzine en met een benzineauto komt u niet ver met aardgas of een elektrische oplaadpaal. Hieronder hebben wij de verschillende soorten brandstof voor u op een rij gezet.

Benzine

Er zijn verschillende soorten benzine die u in Frankrijk kunt tanken, namelijk:

Euro 95 (ook wel: Sans Plomb 95/SP95/Eurosuper). Deze brandstof is bij de meeste tankstations vervangen door E10 (Sans Plomb 95-E10/SP95-E10), dus langs de snelwegen zult u meer E10 aantreffen dan Euro 95. E10 is een loodvrije benzine met octaangetal 95. Deze brandstof bevat 10% bio-ethanol, waar Euro 95 slechts 5% bio-ethanol bevat. Kan uw auto alleen rijden op Euro 95, maar niet op E10? Dan kunt u ook Euro 98 tanken. Deze brandstof is duurder, maar kan wel gebruikt worden voor een auto waar normaal gesproken Euro 95 voor wordt gebruikt.
Superplus 98 loodvrij (Super Sans Plomb 98/SP98). Deze brandstof is overal in Frankrijk goed te verkrijgen.


E85

E85 wordt in Frankrijk aangeduid als E85/Superéthanol-E85) en dit is een biobrandstofmix van benzine (15%) en bio-ethanol (85%). Alleen speciale flexifuelwagens kunnen gebruik maken van deze brandstof. U kunt deze brandstof bij ongeveer 100 tankstations in Frankrijk krijgen. Controleer daarom voor vertrek goed waar u kunt tanken, zodat u uw reis kunt plannen.

Diesel

Diesel is in Frankrijk goed verkrijgbaar. Dit wordt ook wel Gazole of Gasoil genoemd. In Frankrijk vindt u soms twee soorten diesel. De tweede soort wordt ook wel Tech, Energy, Excellium of Ultimate genoemd. Volgens tankstations zou dit een betere en zuinigere brandstof zijn, maar onderzoek heeft aangetoond dat dit niet per se het geval is. Let op: diesel tanken is niet hetzelfde als mazout (huishoudolie of rode diesel). Het is dus het meest verstandig om ‘gewoon’ diesel te tanken wanneer u in België gewend bent om op mazout te rijden.

LPG

Deze brandstof kunt u bij ongeveer 1760 tankstations in Frankrijk krijgen. De brandstof wordt door onze zuiderburen ook wel GPL of Autogas genoemd. Het is verstandig om voorafgaand aan uw reis te controleren waar u LPG kunt tanken, zodat u niet zonder brandstof komt te zitten. Let op: het is nodig om een Europanippel (acme) aan te schaffen om LPG in Frankrijk te kunnen tanken. Wagens die op waterstof rijden zijn vergelijkbaar met wagens die op LPG rijden. In Frankrijk kunt u ook waterstof tanken, maar controleer wel goed of dit de juiste brandstof is voor uw wagen.

Aardgas

Aardgas wordt niet meer veel gebruikt door automobilisten. Deze brandstof is daarom nog maar bij slechts 60 aardgasvulstations te verkrijgen in Frankrijk. U kunt op cngeurope.com een overzicht vinden van de stations waar u terecht kunt voor aardgas. Aardgas tanken is hetzelfde als CNG (Compressed Natural Gas) tanken.

Elektriciteit

Tegenwoordig rijden steeds meer mensen in een elektrische wagen. Op dit moment heeft Frankrijk ongeveer 16.000 oplaadpunten (bornes de recharge). Op www.eafo.eu vindt u een overzicht van de plaatsen waar al deze oplaadpunten te vinden zijn. De meeste oplaadpunten vindt u in de grote steden, en dan met name de hoofdstad Parijs. Langs de snelwegen komen er steeds meer oplaadpunten, maar omdat dit er nog niet veel zijn, is het verstandig om van tevoren op te zoeken waar deze laadpalen staan, zodat u uw reis goed kunt plannen.

De brandstofprijzen in Frankrijk

De afgelopen tijd is er veel protest geweest tegen de hoge brandstofprijzen in Frankrijk. De protestgroep ‘gele hesjes’ heeft hier meerdere protesten tegen gevoerd. U hoeft dus geen zeer lage prijzen te verwachten tijdens het tanken. Wel kunt u van tevoren uw reis plannen, wetende dat bepaalde tankstations goedkoper zijn dan andere. Zo zijn onbemande tankstations en stations die verbonden zijn aan grote supermarkten (zoals de Géant, de Intermarché, de Carrefour, de Auchan, de Cora, de Leclerq en de Super U) vaak relatief goedkoop. De duurdere brandstofprijzen worden gevraagd bij tankstations langs de Franse snelwegen en langs de tolwegen. U kunt altijd kijken op www.carbeo.com of op prix-carburants.economie.gouv.fr (de website van de Franse overheid) voor tankstations waar u voor een lage prijs kunt tanken. Kiest u voor een goedkoper tankstation? Controleer dan ook de openingstijden. Duurdere tankstations (bijvoorbeeld langs de snelweg) zijn vaak 24 uur per dag geopend, maar dit geldt niet voor alle goedkope tankstations.

Betalen

U kunt bij de meeste tankstations zowel met uw bankpas als met contant geld betalen. Visa en MasterCard worden overal geaccepteerd.

Extra informatie – Het soort brandstof, samen met het bouwjaar bepaald in welke Euronorm klasse uw auto valt. Deze informatie is belangrijk om te weten omdat dit bepaald welk Crit’Air certificaat u krijgt en of u de milieuzone mag betreden.

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen