Aan welke euronorm voldoet mijn auto?

Tegenwoordig zijn niet alle auto’s meer welkom in de Franse steden. Om de milieuzone in te mogen rijden is een ecovignet op de voorruit verplicht. Dit geldt voor zowel (deels)elektrische, benzine, LPG en diesel aangedreven voertuigen. Vooral voor dieselauto’s zijn de eisen streng. Alle brandstoffen bij een tankstationDieselauto’s met bepaalde euronormen (ook wel euroklasse of euro emissieklasse genoemd) worden geweerd uit de grote steden om de luchtvervuiling te reduceren. In dit blog leggen we uit hoe u erachter kunt komen welke euronorm uw wagen heeft. Naar aanleiding van het antwoord op deze vraag, kunt u zelfonderzoeken in welke steden u met uw wagen wel of niet welkom bent. Let hierbij goed op de datum eerste tenaamstelling en de brandstof waarop uw auto rijdt.

 

Wat is een euronorm?

De euronorm is een Europese richtlijn welke inhoudt dat auto’s moeten voldoen aan strenge(re) milieueisen om zo een verdere verslechtering van de luchtkwaliteit in de steden tegen te gaan. Met de euroscores wordt vooral geprobeerd om te werken aan de emissiebeperking, door de uitstoot van NOX, HC, CO en PM terug te dringen. De eerste invoering van deze norm vond plaats in 1992. Nadat deze regeling zeer effectief bleek, zijn er in latere jaren meer regelingen getroffen. Inmiddels kennen we 6 euro klassen. De Euro 6 norm is de meest recente norm die geldt voor voertuigen tot 31 augustus 2019.

 

Welke euronorm heeft mijn wagen?

U vindt het antwoord op deze vraag op het inschrijvingsbewijs naast de V9 code. Deze is terug te vinden in het middelste donkergele vlak, helemaal onderaan in het midden op uw papieren. Indien deze niet vermeld staat, kunt u kijken naar de datum van de eerste inschrijving van uw voertuig, onderdeel B op het kentekenbewijs, welke u vindt tussen het inschrijvingsnummer (A.) en het bouwjaar (B1.) links bovenin op het inschrijvingsbewijs. U kunt vervolgens via de volgende tabel kijken wat de emissienorm van uw wagen is, op basis van de datum van de eerste inschrijving.

 

EuronormDatum eerste inschrijving
Euro 0Voor 1 juli 1992
Euro 1Van 1 juli 1992 tot 31 december 1996
Euro 2Van 1 januari 1997 tot 31 december 2000
Euro 3Van 1 januari 2001 tot 31 december 2005
Euro 4Van 1 januari 2006 tot 31 december 2010
Euro 5Van 1 januari 2011 tot 31 augustus 2015
Euro 6Van 1 september 2015 tot 31 augustus 2019

 

Er wordt verwacht dat er in de toekomst ook sprake zal zijn van een euro 7 norm.

 

Let op, onafhankelijk van de euronom, het bouwjaar of het type brandstof waar de auto op rijdt heeft u voor alle milieuzones een ecovignet nodig.

0

Your Cart