Anne Janssen

Deel op social media

Met de auto naar Frankrijk? Verplichtingen en Regels

Veel Belgen gaan met de auto naar Frankrijk op vakantie. Wanneer u afreist naar onze zuiderburen, is het belangrijk dat u weet met welke zaken u op de Franse wegen rekening moet houden. In deze blog vertellen we u alles over reizen met de auto in Frankrijk.

Verplicht in de auto in Frankrijk

In Frankrijk is er sprake van een wettelijk verplichte uitrusting in de auto. Deze bestaat uit items die u altijd bij u moet hebben op de Franse wegen, ten behoeve van uw eigen veiligheid, maar ook ten behoeve van de veiligheid van uw medeweggebruikers. Het gaat om de volgende spullen:

  • U moet een gevarendriehoek meenemen in de auto. Deze moet u gebruiken wanneer u met pech of vanwege een ongeluk op de vluchtstrook van de snelweg komt te staan. U schakelt de alarmlichten van uw wagen aan en plaatst de gevarendriehoek minstens 30 meter achter uw voertuig. Op deze manier waarschuwt u uw medeweggebruikers dat u langs de weg stilstaat.
  • Wanneer u vanwege pech of vanwege een ongeluk uw voertuig langs de weg moet plaatsen en u uw voertuig moet verlaten, bent u verplicht om een veiligheidshesje te dragen. Deze moet voldoen aan de EN-471 norm, wat inhoudt dat het hesje voorzien moet zijn van retro-reflecterende banen en dat het hesje een rode, oranje of gele kleur moet hebben. Het is het meest veilig om een hesje mee te nemen voor alle inzittenden, zodat niet alleen de bestuurder, maar ook de rest van de inzittenden een hesje kunnen dragen wanneer zij de auto noodgedwongen langs de weg moeten verlaten.
  • U bent verplicht om in de auto een alcoholtest bij u te hebben, zodat u zelf kunt controleren of u niet te veel alcohol in uw bloed heeft om te mogen rijden. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille. Voor bestuurders die korter dan drie jaar in het bezit zijn van hun rijbewijs geldt een maximum van 0,2 promille


Tolwegen 

De snelwegen in Frankrijk zijn tolwegen. Dit houdt in dat u hier tol moet betalen. Hoewel u ter plekke door de tolpoortjes kunt rijden en hier kunt betalen, kunt u ook van tevoren een tolbadge aanschaffen, waarmee u direct door de poortjes kunt rijden en achteraf een rekening krijgt die u in één keer kunt betalen. Hierdoor staat u niet in de file bij de tolpoortjes en op deze manier bent u een stuk sneller bij uw eindbestemming. U kunt er ook voor kiezen om met uw creditkaart te betalen bij de tolpoortjes. De rij voor de tolpoortjes waar betalen met een creditcard mogelijk is, is meestal stukken korter dan de rij waar mensen met hun pinpas betalen.

De verkeersregels in Frankrijk 

Vanzelfsprekend bent u verplicht om zich aan de verkeersregels in Frankrijk te houden. Wij hebben de belangrijkste regels voor u op een rij gezet.

  • U bent verplicht zich te houden aan de maximumsnelheid. Deze staat aangegeven op de verkeersborden.
  • U bent verplicht een milieusticker of vignet aan te vragen om met uw wagen veel Franse steden in te mogen rijden. Deze zogeheten vignetplicht is ingevoerd om de luchtkwaliteit in de steden te verbeteren. Te vervuilende auto’s zijn niet meer welkom in de steden en door middel van uw vignet kunt u aangeven of uw voertuig schoon genoeg is om de steden in te mogen. Rijdt u zonder vignet? Dan kunt u een boete krijgen.


Rondreizen door Frankrijk: onze tips

Gaat u niet alleen met de auto naar, maar ook dóór Frankrijk rijden en wilt u meer van het land zien dan alleen de snelwegen? Frankrijk is hier zeer geschikt voor. Het land heeft een goed weggennetwerk en u vindt hier ontzettend veel campings, waardoor u verschillende mogelijkheden heeft met betrekking tot uw overnachting. Hieronder vindt u nog een aantal algemene tips die uw reis mogelijk makkelijker gaan maken.

  • Reis niet op de drukste dagen. In Frankrijk zijn er in de zomerperiode zwarte zaterdagen waarop er topdrukte heerst op de wegen. Rijd niet tijdens deze dagen, want de kans op ongelukken is groter dan op andere dagen en bovendien staat u zeer lang in de file.
  • Sluit een goede reis- en autoverzekering af. Mocht u met pech langs de weg komen te staan, dan moet u pechhulp inschakelen via de alarmpalen. Het wegslepen van uw wagen, maar ook de reparatie van uw auto en eventuele schadeclaims kunnen vergoed worden wanneer u goed verzekerd bent. Meer informatie? Lees ons artikel “Wat te doen bij autopech in Frankrijk”.
  • Ga veilig op pad. Controleer voorafgaand aan uw reis uw banden, de vloeistoffen in uw auto en zorg ervoor dat uw auto gekeurd is, zodat u zeker weet dat u met een veilig voertuig op pad gaat.
  • Houd er in de vakantie rekening mee dat bepaalde (snel)wegen altijd druk zijn. U kunt zich verdiepen in verschillende, alternatieve routes, waardoor u misschien meer kilometers moet rijden, maar u niet of minder lang vast komt te staan vanwege extreme verkeersdrukte. Meer informatie hierover leest u hier.
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen