Anne Janssen

Deel op social media

Wat te doen bij autopech in Frankrijk?

Wanneer u met de auto naar Frankrijk gaat moet u vooraf vanalles regelen. Uw verzekering voor pechverhelping, de conditie van uw voertuig en een eco vignet hebben uw aandacht nodig. Omdat veel reizigers op het moment dat ze pech hebben, dan wel met of zonder pechverhelping, in het buitenland niet altijd weten wat ze moeten doen leggen wij dit uit.

Wanneer u in Frankrijk met uw auto langs de weg komt te staan vanwege pech langs de weg, is het fijn dat u weet wie u kunt bereiken voor hulp. In dit blog vertellen we u wat u moet doen wanneer u autopech heeft in het Frankrijk.

Pech langs de Franse snelweg

In Frankrijk is het niet mogelijk om de (ANWB) wegenwacht te bellen wanneer u met pech langs de snelweg staat. U moet in dit geval contact opnemen met dépanneurs die uw auto naar de dichtstbijzijnde garage zullen slepen. Dit kunt u doen door een praatpaal (borne SOS) te zoeken die dichtbij is en op de oranje knop te drukken. Door te zeggen dat u ‘en panne’ bent, begrijpt de hulpdienst dat u hulp nodig hebt in verband met autopech. De pechdienst hoeft niet te vragen waar u staat, want zij kunnen zien via welke praatpaal u belt. Vaak moet u in Frankrijk wel langer wachten op hulp dan u gewend bent vanuit België.

Verschillende dépanneurs

U kunt alleen geholpen worden door een hulpdienst die aan een aantal eisen voldoet, omdat niet alle hulpdiensten in Frankrijk hulp in het geval van autopech langs de snelweg mogen bieden. Het is belangrijk dat de hulpdienst voldoet aan de volgende eisen:

  • De hulpdienst is 24 uur per dag beschikbaar;
  • De hulpdienst heeft een garage vlakbij een oprit van een snelweg;
  • De hulpdienst beschikt over de juiste apparatuur om het voertuig en inzittenden te kunnen evacueren;
  • De hulpdienst heeft kennis van en kunde in het wegslepen van een auto langs de snelweg;
  • De hulpdienst is in staat om automobilisten met pech extra hulp te bieden, zoals het helpen bij het zoeken naar een plek om te overnachten, etc.);
  • De hulpdienst moet binnen 30 minuten na uw oproep aanwezig kunnen zijn op de plaats waar u met pech staat.


Wat moet ik verder doen in het geval van pech?

Het is belangrijk dat u het voertuig zo snel mogelijk op de vluchtstrook of in de vluchthaven parkeert. U schakelt vervolgens uw alarmlichten aan. U trekt een veiligheidshesje aan (welke voldoet aan de EN-471 norm) zodra u de auto verlaat en u plaatst uw gevarendriehoek achter de wagen. Neem bovendien contact op met uw reisverzekering of autoverzekering om eventuele sleepkosten, de kosten voor vervangend vervoer, de kosten voor onderdelen en de kosten voor hulp in het buitenland vergoed te kunnen krijgen. Ook kan een verzekeraar u helpen met rechtsbijstand bij de schadeafhandeling. Wat u wel en niet vergoed krijgt, hangt uiteraard af van de verzekering die u heeft afgesloten. Het is belangrijk dat u de gegevens van uw verzekering, een Europees schadeformulier en een Groene Kaart altijd bij de hand hebt.

Pech voorkomen: wat kunt u doen?

Eenmaal met pech langs de weg kunt u weinig anders meer doen dan wachten tot er hulp komt, maar er zijn wel een aantal zaken die u kunt doen om te voorkomen dat u pechhulp in Frankrijk moet inschakelen. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Neem altijd extra vloeistoffen voor uw wagen mee. Zorg ervoor dat u, voordat u naar Frankrijk rijdt, controleert of er nog genoeg vloeistoffen in uw auto zitten. Controleer met name het oliepeil en de koelvloeistof.
  • Controleer uw banden. Wanneer uw banden al oud zijn of niet goed opgepompt zijn, kunt u snel een lekke band krijgen, zeker wanneer u gebruik maakt van wegen in de bergen, die niet altijd even goed onderhouden zijn.
  • Gebruik uw airconditioning verstandig. Hoe heter het buiten is, hoe harder uw wagen moet werken om de temperatuur binnen laag te houden. Wanneer de airconditioning extreem hard moet werken, is de kans dat uw ventilatormotor oververhit raakt een stuk groter. Vaak is het al voldoende om de airconditioning in te stellen op een temperatuur 6 graden lager dan de buitentemperatuur.
  • Verdiep u in het verkeer in Frankrijk om zodat u de kans op ongevallen verkleint. Tijdens de piekmomenten, waarbij de verkeersdrukte in Frankrijk extreem is, neemt het risico op pech en ongevallen aanzienlijk toe.
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen