De gele hesjes in Frankrijk

De ‘gele hesjes’ is een protestbeweging die gestart werd in mei 2018. De beweging wordt ook wel ‘les gilets jaunes’ genoemd en staat bekend om haar vele demonstraties in Frankrijk. Wat deze beweging precies voor elkaar probeert te krijgen en wat de protesten in Frankrijk precies inhielden, vertellen we u in dit blog.

 

Wie zijn de “gele hesjes”?


Deze actiegroep is een burgerbeweging die bestaat uit burgers die protesteren, omdat zij ontevreden zijn over de hoge prijzen, onder andere van brandstof en belastingen. De start van de gele hesjes in Frankrijk is geïnitieerd door de middenklasse van de maatschappij, een groep die het financieel zwaar heeft. De eerste protesten kwamen op gang naar aanleiding van een beslissing van de Franse president Macron om de belastingdruk te verschuiven van de rijkere huishoudens naar de armere huishoudens. Later zijn er veel protesten geweest tegen de hoge brandstofprijzen en de verhoogde belastingen. Bij deze protesten werden onder andere snelwegen en toegangswegen tot brandstofdepots geblokkeerd.

 

Gewelddadige protesten

 

Hoewel veel “gele hesjes” zich volledig willen distantiëren van geweld en zij graag op een vreedzame manier willen protesteren tegen de hoge prijzen, is er veel sprake geweest van geweld tijdens de protesten van de gele hesjes in Frankrijk en België. Niet alleen zijn er in Frankrijk tientallen mensen overleden tijdens de protesten, maar ook zijn honderden mensen (ernstig tot zeer ernstig) gewond geraakt.

 

Protesten in Parijs

 

De protesten in Parijs liepen eind 2018 uit de hand. Op de bekendste winkelstraat van de Franse hoofdstad (milieuzone Parijs), de Champs-Élysees, werden er diverse Protestbeweging de gele hesjesauto’s in de brand gestoken en in de Arc de Triomphe werden diverse vernielingen aangericht. Naar aanleiding van deze protesten besloot president Macron wel om maatregelen te treffen.

 

Protesten in Wallonië

 

Ook in Wallonië zijn de protesten in volle gang. Hier liggen de inkomend gemiddeld lager dan in Vlaanderen en bovendien zijn de mensen in Wallonië behoorlijk afhankelijk van hun wagen, omdat zij relatief ver van huis werken en het verkeer niet is ingericht op veel fietsers. De combinatie van afhankelijk zijn van de wagen en de hoge brandstofprijzen vallen niet in goede aarde bij de burgers die actief zijn binnen de gele hesjes beweging, en ook in België veroorzaakt dit diverse protesten.

0

Your Cart