Anne Janssen

Deel op social media

Autobanden in Frankrijk – Gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen

Wanneer u in de winter met de auto naar Frankrijk gaat, moet u rekening houden met de regelgeving omtrent de verschillende autobanden. In dit blog vertellen we u wanneer het in Frankrijk aangeraden wordt om met winterbanden en sneeuwkettingen te rijden. Handig om te weten omdat wij Belgen graag naar onze zuiderburen afreizen voor de wintersport. Goede banden zijn overigens niet alleen belangrijk om te voldoen aan de regelgeving, maar ook voor uw eigen veiligheid in het verkeer. Een goede set banden maakt dat u een aanzienlijk lager risico op autopech langs de Franse wegen heeft.

Winterbanden verplicht in Frankrijk

Het is in Frankrijk niet verplicht om te rijden met winterbanden, maar eigenlijk is het vanaf temperaturen onder de 7 graden Celcius altijd een verstandige keuze om uw zomerbanden te verruilen een winterse variant. Sowieso wordt het gebruik van deze banden tijdens winterse omstandigheden aangeraden, zeker wanneer u rijdt op wegen die bedekt zijn met sneeuw of ijs. Winterbanden moeten voldoen aan de wettelijke eisen. Ze moeten een profieldiepte van ten minste 3,5 mm hebben en voorzien zijn van de M+S codering. Bovendien moeten de banden op alle vier de wielen gemonteerd zijn en mogen ze niet ouder dan vier jaar zijn. Het is ook toegestaan om in Frankrijk met all season-banden of all weather-banden te rijden, maar het is veiliger om te kiezen voor een echte winterband.

Wanneer zijn sneeuwkettingen verplicht?


Het is verplicht om sneeuwkettingen in Frankrijk te gebruiken, wanneer dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Dit bord is blauw en hierop staat een band metjewinterbandendaar omheen een sneeuwketting afgebeeld. Wanneer het bord een onderbord heeft met daarop de tekst ‘pneus neige admis’ (winterbanden toegestaan), dan hoef alleen maar gebruik te maken van sneeuwkettingen indien je niet met winterbanden (M+S) rijdt. Wanneer dit onderbord er dus niet is, moet je ook bij gebruik maken van sneeuwkettingen. Het is alleen toegestaan om sneeuwkettingen te gebruiken op wegen waar daadwerkelijk sneeuw ligt. Rijdt u met sneeuwkettingen? Dan mag u maximaal 50 km/h rijden. Het is toegestaan om met kunststof sneeuwkettingen te rijden, zolang deze maar aan de wettelijke eisen voldoen.

Het gebruik van spijkerbanden

 

Het gebruik van spijkerbanden is in Frankrijk alleen toegestaan tussen de zaterdag voorafgaand aan 11 november tot en met de laatste zondag van maart. Deze data kunnen aangepast worden door plaatselijke overheden in het geval van bepaalde weersomstandigheden. Wanneer u gebruik maakt van spijkerbanden, hoeft u deze alleen te monteren op de wielen met drijfkracht. Met spijkerbanden mag u maximaal 90 km/h rijden. Bovendien moet u, op de linker achterkant van uw voertuig, aangeven dat u met spijkerbanden rijdt.

Belangrijk – Controleer of u een milieuzone doorkruist want zoals in Parijs geldt het ook in alle andere milieuzones dat Belgen een crit’air certificaat moeten hebben. Bekijk ons overzicht van snelwegen in de milieuzones hier.

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen