Met de auto naar Frankrijk, alles wat u moet weten

Gaat u dit jaar met de auto op vakantie naar Frankrijk, Spanje of Portugal? Let dan goed op of u een ecovignet voor Frankrijk nodig heeft en wat de regels hiervoor zijn. Om Parijs en andere grote steden in te rijden heeft u een milieusticker nodig. Lees hier alles wat u moet weten over een ecovignet voor Frankrijk.

 

Wat is een ecovignet?

Een ecovignet, ook wel milieusticker genoemd, is verplicht voor het betreden van een milieuzone in Frankrijk. Het eurovignet Frankrijk is opgedeeld in 6 verschillende soorten stickers met verschillende kleuren. De kleur van de sticker is afhankelijk van de vervuiling die de auto veroorzaakt. Let op: auto’s van voor januari 1997 en motoren van voor 2000 krijgen geen ecovignet omdat deze te vervuilend zijn, deze voertuigen mogen dan ook niet de milieuzones in Frankrijk betreden.

Is een milieusticker voor Frankrijk verplicht in 2018?

Ja, op dit moment zijn er een aantal permanente milieuzones in Parijs, Grenoble en Frankrijk. Ook zijn er een aantal tijdelijke milieuzones. Reist u door een milieuzone Frankrijk? Dan is een ecovignet verplicht. Echter wordt altijd aangeraden om een ecovignet aan te schaffen, omdat er steeds meer mileuzones komen.

 

Wat zijn milieuzones?

In Frankrijk zijn meerdere milieuzones te vinden, dit wil zeggen dat alleen voertuigen met een milieusticker deze zone mogen betreden met als doel de uitstoot van CO2 en fijnstof te verminderen. Daarom mogen niet alle voertuigen zo’n mileuzone betreden.

 

Waar zijn de mileuzones in Frankrijk?

Parijs was op 1 januari 2016 de eerste Franse stad met een mileuzone, sinds die tijd zijn er veel meer mileuzones bij gekomen. Er zijn een aantal permanente milieuzones in Parijs, Grenoble en Vallei van de Arve. Echter zijn er ook een aantal tijdelijke milieuzones. Ook zijn er een aantal milieuzones waarbij u alleen een milieusticker nodig heeft wanneer er sprake is van smog of ernstige vervuiling. Deze zones kunnen dus per dag verschillen. Bekijk hier wat de actuele Franse milieuzones zijn.

 

Moeten buitenlandse auto’s ook een ecovignet hebben?

Ja, alle auto’s die buiten Frankrijk geregistreerd staan hebben een ecovignet nodig.

 

Riskeer ik een boete als ik zonder ecovignet in Frankrijk rijdt?

Ja, wanneer u zonder een ecovignet door een milieuzone in Frankrijk rijdt riskeert u een boete van €68.- en kan zelfs oplopen tot €450.- Wilt u geen boete riskeren? Dan kunt u altijd een ecovignet voor Frankrijk aanvragen.

 

Hoe vraag ik een ecovignet voor Frankrijk aan en wat kost het?

Het aanvragen van een ecovignet voor Frankrijk kan makkelijk en snel via ons aanvraagformulier. Het aanvragen neemt enkele minuten in beslag en binnen 48 uur krijgt u het geldige ecovignet opgestuurd.

 

Handige weetjes:

  • Er zijn zes verschillende stickers: groen (0), paars (1), geel (2), oranje (3), rood (4) en grijs (5). Welke sticker je nodig hebt, is afhankelijk van het type voertuig (auto, motor, bromfiets e.d.), de mate van CO2-uitstoot (Euronorm) en de leeftijd van het voertuig. De groene sticker is voor de schoonste voertuigen (elektrisch of op waterstof), voor deze voertuigen gelden er geen beperkende milieumaatregelen.
  • Het begin en eind van een permanente milieuzone wordt met borden aangegeven.
  • De sticker moet aan de binnenkant rechtsonder op de voorruit worden geplakt en gaat de hele levensduur van het voertuig mee; er hoeft dus niet elk jaar een nieuwe sticker worden gekocht.

0

Your Cart