Anne Janssen

Deel op social media

De maximale snelheid in Frankrijk

Met de auto naar en door Frankrijk rijden, betekent ook dat u zich netjes aan de maximumsnelheid op de Franse wegen moet houden. Maar hoe hard mag u eigenlijk rijden in Frankrijk? Dat leest u allemaal in dit blog.

Verlaging van de maximale snelheid

Per 1 juli 2018 zijn de maximumsnelheden op een aantal Franse wegen verlaagd. Het gaat met name om de routes nationales en de routes départementales buiten de bebouwde kom. Hier was veel sprake van (ernstige) verkeersongelukken, waardoor besloten werd dat de maximumsnelheid hier verlaagd moest worden.

Overzicht maximumsnelheid in Frankrijk

Hoewel de snelheid die men maximaal mag rijden altijd wordt aangegeven door middel van verkeersborden, gelden er voor verschillende voertuigen en op verschillende soorten wegen andere regels met betrekking tot de snelheid die er gereden mag worden. In de onderstaande tabel vindt u een overzicht van de maximumsnelheid voor alle verschillende soorten voertuigen en de wegen waarop deze regels gelden.

  Wegen binnen de bebouwde kom Wegen buiten de bebouwde kom Wegen met gescheiden rijbanen en 4 rijstroken Franse autosnelwegen
Snorfiets 25 km/h 25 km/h Geen toegang Geen toegang
Bromfiets 45 km/h 45 km/h Geen toegang Geen toegang
Motor met/zonder aanhanger, kleiner dan 80cm3 50 km/h 75 km/h 75 km/h Geen toegang
Motor met/zonder aanhanger,groter dan 80cm3 50 km/h 80 km/h (of 90 km/h voor wegen zonder middenafscheiding met 2 rijstroken aan beide kanten, m.u.v. bestuurders die hun rijbewijs korter dan 3 jaar hebben) 110 km/h (of 100 km/h in het geval van regen of andere neerslag of in het geval de bestuurder zijn/haar rijbewijs korter dan 3 jaar heeft) 130 km/h (of 100 km/h in het geval van regen of andere neerslag of in het geval de bestuurder zijn/haar rijbewijs korter dan 3 jaar heeft)
Personenauto’s of bestelauto’s met/zonder aanhangwagen/caravan met een toegestane maximummassa van minder dan 3500 kg 50 km/h 80 km/h (of 90 km/h voor wegen zonder middenafscheiding met 2 rijstroken aan beide kanten, m.u.v. bestuurders die hun rijbewijs korter dan 3 jaar hebben) 110 km/h (of 100 km/h in het geval van regen of andere neerslag of in het geval de bestuurder zijn/haar rijbewijs korter dan 3 jaar heeft) 130 km/h (of 100 km/h in het geval van regen of andere neerslag of in het geval de bestuurder zijn/haar rijbewijs korter dan 3 jaar heeft)
Personenauto’s of bestelauto’s met/zonder aanhangwagen/caravan met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg 50 km/h 80 km/h (of 60 km/h in het geval van combinaties met een toegestane maximummassa van meer dan 12.000 kg) 80 km/h (of 90 km/h in het geval van combinaties met een toegestane maximummassa van minder dan 12.000 kg) 90 km/h
Campers met een gewicht lager dan 3500 kg 50 km/h 80 km/h (of 90 km/h voor wegen zonder middenafscheiding met 2 rijstroken aan beide kanten, m.u.v. bestuurders die hun rijbewijs korter dan 3 jaar hebben) 110 km/h (of 100 km/h in het geval van regen of andere neerslag of in het geval de bestuurder zijn/haar rijbewijs korter dan 3 jaar heeft) 130 km/h (of 100 km/h in het geval van regen of andere neerslag of in het geval de bestuurder zijn/haar rijbewijs korter dan 3 jaar heeft)
Campers met een gewicht hoger dan 3500 kg 50 km/h 80 km/h (op voorwaarde dat de stickers ‘80’, ‘100’ en ‘110’ op de achterkant van de camper zijn aangebracht) 100 km/h (op voorwaarde dat de stickers ‘80’, ‘100’ en ‘110’ op de achterkant van de camper zijn aangebracht) 110 km/h (op voorwaarde dat de stickers ‘80’, ‘100’ en ‘110’ op de achterkant van de camper zijn aangebracht)


Het maken van een snelheidsovertreding

Voor het maken van een snelheidsovertreding kunt u een boete krijgen. Verkeersboetes kunnen komen doordat u wordt geflitst door een flitspaal die langs de weg is geplaatst, maar het kan ook zijn dat u wordt aangehouden door een politiewagen die u onderweg bent tegengekomen. Wanneer u als buitenlander wordt geflitst in Frankrijk, kunt u de bekeuring vrij snel op uw deurmat verwachten. In Frankrijk geldt: hoe sneller u betaalt, hoe lager de verkeersboete uitvalt. Het is dus raadzaam om uw bekeuring zo snel mogelijk te betalen

Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy
0
Jouw winkelwagen
Subtotaal: €0
Afrekenen