Vanuit België naar Frankrijk een roadtrip maken deze zomer?

De winter loopt op haar einde, de laatste Belgen gaan op wintersport en de sneeuw maakt langzaam plaats voor groen bedekte bergen. Het voorjaar komt eraan en we gaan uitkijken naar de zomer.

Elke zomer gaan wij Belgen in grote getallen met de wagen op roadtrip naar onze vakantiebestemming. Hoewel roadtrip meer doet denken aan backpacken bedoelen wij wel hetzelfde als een autovakantie waarbij men ook naar één eindbestemming kan reizen. Elk reis, naar welk land u binnen de EU ook reist, komt met andere verkeersregels en algemene regels voor auto’s. De meeste regels zullen in grote lijnen overeenkomen, maar de afwijkingen zijn wel erg belangrijk.

Zo heeft Frankrijk, inmiddels alweer twee jaar terug, de zogeheten milieuzones ingesteld waarvoor elk motorvoertuig verplicht een ecovignet op de ruit geplakt moet hebben. Naast dit milieuvignet kent Frankrijk ook vele tolwegen. In dit artikel gaan wij u uitleggen hoe de regelgeving omtrent de Franse milieuzones in elkaar steekt, hoe het zit met tolwegen en aan welke andere verplichtingen u in dit land moet voldoen.

 

Tolwegen in Frankrijk – Hoe werkt dat?

In Frankrijk geldt voor de meeste snelwegen dat u daar tol (péage) moet betalen. Het gros van de snelwegen is eigendom van een privé-maatschappijen. De meeste Tol betalen in FrankrijkBelgen die al eerder bij onze zuiderburen op vakantie zijn geweest hebben het al ervaren, in sommige delen rijdt u werkelijk van péage naar péage. U hoeft hier als vakantieganger niet meer rekening mee te houden dan het feit dat u contant geld en/of een creditcard mee brengt op reis.

 

Hoe werkt de tolweg in Frankrijk?

Gebruik maken van tolwegen is eenvoudig. U neemt bij het betreden van de tol-snelweg een ticket uit de automaat bij de poortjes. Afhankelijk van de duur en de lengte van uw rit rekent u bij het verlaten van het traject een bedrag voor het gebruiken van de weg af. Naast autosnelwegen zijn er ook tunnels, viaducten, bruggen en bergpassen waar tol voor betaald moet worden. De prijs die u dient te betalen is afhankelijk van het soort voertuig waar u mee rijdt.

 

Hoe betaal ik de tolticket?

U kunt uw tolticket voldoen met cash of een creditcard. Wilt u geen gedoe aan de poortjes dan kunt u er ook voor kiezen om een elektronisch betaalsysteem te gebruiken. U krijgt dan na afloop van de maand een factuur thuis verzonden die u dient te voldoen. Het is echter voor de Belgische vakantieganger vaak voordeliger om gewoon aan de poortjes te betalen.

 

Hoe werkt het elektronisch betaalsysteem voor Franse tolwegen?

Het elektronische betaalsysteem werkt eenvoudig. U schaft een badge aan die u op uw voorruit monteert. Deze badge wordt gescand zodra u de tolpoortjes nadert, de poortjes gaan automatisch open en uw rit wordt geregistreerd. U betaalt achteraf, u krijgt een factuur per post of e-mail toegezonden en zo voldoet u de betaling.

Dit scheelt tijd en gerommel aan de poortjes. Tevens denkt Sanef dat deze doorstroom ook beter is voor het milieu. Sanef verwacht dat het buiten gebruik stellen van de tolpoorten goed voor het milieu is, meer hierover leest u hier. Wat ook bijdraagt aan een beter milieu zijn de milieuzones.

 

Zijn er milieuzones in Frankrijk?

Ja, sinds een kleine twee jaar heeft Frankrijk een aantal milieuzones ingesteld. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor de Belgische toerist omdat wij hier niet aan gewend zijn. Betreden van deze zone zonder geldig ecovignet op uw wagen zal u een boete opleveren en dat is zonde. Dit ecovignet wordt in Frankrijk het Crit’Air certificaat genoemd en wordt uitgegeven op basis van de Euronorm van uw auto. Op dit moment zijn er zes Euronormen en dus ook zes categorieën vignetten.

 

Voor welke steden geldt een milieuzone?

Op dit moment is de milieuzone ingesteld in de steden Parijs, Lyon, Grenoble, Rijsel, Straatsburg, Bordeaux, Montpellier en nog meer steden. Raadpleeg voor vertrek, om te zien of u een vignet nodig heeft, het complete en meest actuele overzicht van een lijst met Franse milieuzones.

 

 

Overige verplichtingen voor automobilisten in Frankrijk

Wat is verplicht in de auto?

U bent verplicht een fluoriderend veiligheidshesje in de auto te hebben, een verbanddoos en een gevarendriehoek. Tevens is het verplicht om een alcoholtester in de auto te aanwezig te hebben.

 

Wat is verboden in de auto?

Het is ten strengste verboden om te roken in de auto als er ook kinderen in de auto aanwezig zijn. Het is verboden om verklikkers van de flitspalen en radarcontroles te gebruiken die u op exacte locaties waarschuwen. Globale waarschuwingen voor bepaalde gevarenzones zijn wel toegestaan. Last but not least, misschien wel onverwacht, maar het is verboden om in de auto te bellen met handsfree oortjes of een koptelefoon.

 

Belangrijk om te weten voor fietsers

Wij Belgen vinden het heerlijk om de fiets mee te nemen op reis of om een fiets te huren. Let erop dat het verplicht is voor kinderen tot 12 jaar om een helm te dragen. Ook als het kind achterop zit is een helm verplicht en hier wordt streng op gecontroleerd.

0

Your Cart